Разкриха тайните на УИСКИ-то и неговия произход

Две нации се борят и до днес за това, кой е сложил началото на уискито и къде за пръв път е била дестилирана тази напитка

Тайната на уискито за неговия произход е на път да бъде разгадана. Две нации се борят и до днес за това къде за пръв път е дестилирана кехлибарената напитка. Това са шотландците и ирландците, разкри Vesti.bg.

Разкриха тайните на УИСКИ-то и неговия произход

Разкриха тайните на УИСКИ-то и неговия произход

Произходът на думата „уиски” е от келтски. Това е „uisge beatha“ и означава „жива вода“ или „вода на живота“. Думата е келтска, но по последни данни не европейците за пръв път са успели да добият тази кехлибарена течност. Оказва се, че тайната на дестилацията на уискито принадлежи на китайците.

Все още не е ясно по какъв начин тази тайна е достигнала до Ирландия от Китай, но категорично се знае, че маврите са пренесли тази уникална технология в Европа.

Според една ирландски легенда, Св. Патрик, който е патрон на ирландската католическа църква, е пренесъл „живата вода” през далечната 432 година сл. Хр.

Ирландците са направили първите крачки в производството на уискито, но не е тяхна заслугата за популяризирането й. През 1494 г. технологията по дестилацията на напитката е пренесена в Шотландия, където започва бум в производството на „водата на живота”.

Вече се знае, че основната разлика между технологията на производството на уискито в Ирландия и Шотландия се крие в дестилацията. Докато ирландците дестилират почти всичките си видове от напитката по три пъти, докато шотландците – само по два. Това стои в основата на раздора между двете страни, тъй като шотландците казват, че ирландците не могат да постигнат вълшебния вкус на уискито от втори път, затова се налага да правят трета дестилация. В своя защита ирландците пък разкриват, че третият път е за подобряване на качеството на питието, което след втората дестилация не е достатъчно добро.

Друга важна разлика в двете технологии, която се отразява на вкуса и аромата на напитката, е, че шотландците използват торф за опушване на малца. Именно торфът е един от факторите, който придава индивидуалност на вкуса на различните видове уиски, произвеждани в Шотландия. В Ирландия пък не използват торф, затова в „живата вода”, произвеждана там, преобладават плодови нотки, а благодарение на тройната дестилация се постига неповторима мекота на вкуса.

Любопитен факт за уискито е, че шотландската дума се пише без „Е” – “whisky”, а в ирландския – думата е “whiskey”. За тази разлика, ирландците имат своя теория. И тя е, че през 18-19 век шотландците зареждали с уиски Английската кралска фамилия. Оказало се обаче, че доставената партида не била по вкуса на кралицата. Като наказание тя премахнала буквата „Е” от думата и така останало само “whysky”.

Разкриха тайните на УИСКИ-то и неговия произход
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *