Билков чай ​​с риган: ползи, свойства, приложение и рецепта

Билковият чай с ароматния риган има своите ползи и предимства за нашето здраве, които е добре да знаем и да го ползваме при необходимост или просто за заради вкуса му

Чаят с билката риган е естествено средство за справяне с редица здравословни проблеми, затова е добре да обърнем внимание в за детайлите на свойствата и ползите, и да научим за препоръчаната рецептата, за да си го приготвим.

Още от древността риганът е използван от хората. Споменат е в трудовите на Аристотел и Вергилий. Бил е известен с името орегано, което означава в превод от гръцки планинска радост. Може да се използва като магданоза. Той е растение, което е много ароматно и с изключително приятен вкус, така че никога не бива да пропускате да си го съхранявате у дома. Ето защо.

Червен риган.

Червен риган.

Растението риган  е тревисто, което има около 35 различни вида.
Листата му могат да се консумират както пресни така и сушени, като например цветовете му са отлични за консумация в салати или да обогатят омлети и други ястия на базата на яйца и зеленчуци.

Изключително ароматният риган разполага с няколко полезни свойства, основните от които са антисептично, спазмолитично, храносмилателно и отхрачващо.

В основата си инфузията с билката е идеална за лечение на състояния като простуда и грип, кашлица, трахеит и стомашно-чревни проблеми, като подуване на корема и храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, стомашни киселини и други.
Той е отличен антисептик, риганът „дезинфекцира“ тялото и го прочиства от евентуално появилите се вируси и бактерии.

Неговото спазмолитично действие е полезно в случай на стомашни спазми, дължащи се на различни причини, докато отхрачващото му действие помага за освобождаване от храчки.
Ароматният риган е полезен също и за външно използване: перфектен е за приложение за лечение на симптомите на астма и бронхит, като се правят топли компреси с риган, които помагата за облекчаване на схващане на шията и врата.

Освен това уникалният риган е полезен при безсъние, диабет помага за нормализиране на кръвната захар, при кожни проблеми като невродермити, екземи и възпаления, заздравява косата и за подобряване на имунната система.

Рецепта: необходими са 1 чаена чаша и 2 супени лъжици с полезния риган – сушени листа и цветове, и натурален домашен пчелен мед за подслаждане.

Приготвяне:

– Сварете вода в тенджера.

Билков чай с риган.

Билков чай с риган.

– Изсипете цветовете и листата от билката в заврялата вода и оставете още 10 минути на огъня. Остава да прецедите преди консумация.
– Подсладено с две супени лъжици мед.

При лечение на грип се консумират по 2 чаши на ден, докато симптомите изчезнат.
За проблеми с храносмилането се консумира по чаша след хранене.
В случай на стомашни спазми се консумира само една чаша.

Билков чай ​​с риган: ползи, свойства, приложение и рецепта
3.4 (68%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *