Кой какво слага на празничната си трапеза?

Легендата за великденския заек, който снася яйца, почитат повечето европейски страни

Различни народи-различни обичаи. На Великден цял свят празнува – в някои страни по един и същи начин, в други по-различно. Всяка една страна си има своя традиция за празничната трапеза.

Боядисаните яйца са символ за Великден по цял свят

В южната ни съседка Гърция, се приготвя вкусна овнешка шкембе чорба със застройка от яйца и лимонов сок. За десерт се сервира баклава с бисквитки във формата на венец. На трапезата не отсъства и козунака с боядисаните яйца.

Полската празнична маса е отрупана с всевъзможни ястия от месо и традиционния кекс „бабка“. Агнето присъства под формата на  маслена фигурка, а за контраст на сладките неща на масата се сервира и хрян.

Милите ни „братушки“ наблягат на по-сладките изкушения и кълновете. Всяко едно от ястията, сложено на масата носи символика, свързана с възкресението на Исус Христос. Традиционните руски сладкиши са пасха (сладкиш от пресована извара), кулич (козунак) и маслено агънце. Боядисаните яйца са също задължително на трапезата.

Традициите в Чехия, Унгария и Словакия са подобни като тези на Полша. Единствено се различават основните сладкиши. Чехите пекат сладки кръгли кифлички – мазанец, словаците – паска, гарниран със захаросани плодове.

За Великден англичаните пекат агне и приготвят специална великденска торта. Събира се цялото семейство около, украсената с боядисани яйца, празнична трапеза.

В Италия празненствата са пищни, а масите отрупани с много сладкиши.  Прави се пандишпан с рикота – cassata и се пекат сладкиши, в които са вплетени боядисани яйца.

На Филипините по време на Великден никой не трябва да спи, дори и децата. Поверията гласят, че ако си легнат преди полунощ ще оглушеят. На трапезата се поднасят основно месни ястия.

За много европейски страни, важна роля играе великденският заек. Той е много стар християнски символ, но е успял да се запази до наши дни. Заекът се свързва с плодородието и изобилието. Съществува легенда, която разказва как красива птица била превърната в заек от една богиня. Този същия заек продължавал да снася яйца и по душа си останал птица.

Кой какво слага на празничната си трапеза?
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *