Тайнственият Портал на Слънцето в Тиахуанако, Боливия, обърква учените.
Тайнственият Портал на Слънцето в Тиахуанако, Боливия, обърква учените.

Тайнственият Портал на Слънцето в Тиахуанако, Боливия, обърква учените

В западния Боливия, на височина от около 3900 метра, се намира древният град Тиахуанако и тайнственият Портал на Слънцето

Тиахуанако е столицата на империя, която се простира по земите на днешните латиноамерикански държави Перу и Чили, процъфтяваща от 300 до 1000 г. сл. Хр. и се смята, че е един от най-важните градове на древна Америка.   Андските легенди твърдят, че районът около езерото Титикака е люлката на първите хора на Земята. Там се намира и един мегалит наречен Портал на Слънцето.

Според митовете индианският бог Виракоча, създателят на всички неща, избра Тиахуанако за място на своето творение.

Тиахуанако е на около 240 метра над нивото на езерото Титикака, но повечето археолози се съгласяват, че някога е бил пристанище. В езерото Титикака са открити структури, които показват, че нивото на морето се е променило драстично през изминалите векове в историята.

Не е известно колко са стари тези руини. Някои изследователи предполагат, че те датират до 14 000 години пр. Хр., но това е само предположение или по-скоро преди 4500 години, ако се вземе пред вид библейското летоброене. Сред руините, които все още стоят в Тиахуанако, е и така нареченият Портал на Слънцето или порта, врата. Портата на Слънцето е с приблизително 3 метра височина и е издълбана в един каменен блок. Когато е бил преоткрит от европейските изследователи в средата на 19-и век, мегалитът е лежал хоризонтално и през него е имало голяма пукнатина. Понастоящем тя стои на същото място, където е намерена, въпреки че се смята, че това не е неговото първоначално местоположение, което остава несигурно.

Тайнственият Портал на Слънцето в древната столица Тиахуанако, Боливия.
Тайнственият Портал на Слънцето в древната столица Тиахуанако, Боливия.

Фигурите, които украсяват камъка, се смята, че имат астрономически конотации и приличат на човешки същества с крила и назъбени опашки и изглежда, че носят правоъгълни “шлемове”, въпреки че интерпретациите се различават. В центъра “Слънцето-Бог “е изваян от лъчи, които се излъчват от лицето му във всички посоки. Изглежда също така държи персонал във всяка ръка.

Формата “Слънце-Бог” се нарича още “Плачещ Бог”, защото на лицето му са издълбани неща, подобни на сълзите.

Някои хора вярват, че тази “врата” се използва като календар, което кара някои да я наричат “Календарната врата”. Всъщност, изглежда, тя отразява една слънчева година, но тя не може да бъде направена така, че да се впише в слънчевата година, докато я разделяме в момента. Календарът има 290 дни, разделени на дванадесет месеца от всеки 24 дни. Други радикални теории предполагат, че това е портал на друго измерение, може би в “земята на боговете”. Фантазиите се развихрят от филмовите сериали по подобни теми.

Като се има предвид, че митовете на Анди посочват Тиахуанако като място на творението, това със сигурност е важно място за посещение.

Град Тиахуанако се характеризира със своя невероятен сложен архитектурен стил, украсен с безброй релефи, които на свой ред са затънали в мистерия.

Градският комплекс е съставен от няколко важни архитектурни конструкции: стъпалата Akapana, Akapana East и Pumapunku, калите Kalasasaya, Kheri Kala, Putuni и Semi-Subterranean Temple, Puerta del Sol (Gateway of the Sun или Портал на Слънцето) и Puma Пунку, който на свой ред има безброй структури, които се противопоставят на основните археолози.

Тайнственият Портал на Слънцето в Тиахуанако, Боливия, обърква учените.
Тайнственият Портал на Слънцето в Тиахуанако, Боливия, обърква учените.

Както беше отбелязано в последните проучвания, тези архитектурни примери, както и портата Акапана, имат уникални детайли и демонстрират високо умение за рязане на камъни. Това разкрива знания за описателната геометрия. Редовността на елементите предполага, че те са част от система от пропорции.

За Иван Василев

Прочети още

Кратки и забавни, трудни, смешни и интересни логически задачи с отговори. Най-трудните математически задачи с отговори. За 1, 2, 3 клас и за възрастни.

20+ логически задачи с отговори

Кратки и забавни, трудни, смешни и интересни логически задачи с отговори. Най-трудните математически задачи с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *