Наланда – шедьовър на древния свят, намиращ се в Индия

Наланда е един от най-високо оценените интелектуални кръгове на древния свят. Той е най-старият университет на света – шедьовър от древността.

Той е активен център на образованието, разположен на около 88 км югоизточно от Патна в Бихар, североизточна Индия и не е далеч от мястото, което днес се намира южната граница на Непал. В далечното минало в учените са идвали от всички краища на света, за да учат философия, медицина, астрономия и други предмети. Въз основа на историческите извори, можем да кажем, че Наланда (Nalanda) е университет подкрепен от управниците на индуските Гупта будистки императори като Харшавардхана (Harshavardhana), както и по-късните Пала императори – които са царували дълго почти непрекъснато в продължение на 800 години от 5-ти до 12-ти век сл. Хр..

Днес, Наланда е един от най-посещаваните исторически и архитектурни забележителности на Индия.

Днес, Наланда е един от най-посещаваните исторически и архитектурни забележителности на Индия.

По времето, когато първият европейски университет е създаден в Болоня през 1088 г., Наланда бе предоставял висше образование на хиляди студенти от азиатските страни за повече от 600 години. Университетът е шедьовър на архитектурата и околната среда. Той е имал осем отделни корпуса, 10 храма, зали за медитация, класни стаи, езера и паркове.

Той е има. девететажна библиотека, където монасите щателно са копирали книги и документи, така че отделните учени биха могли да имат свои собствени колекции. Той е имал общежития за ученици, може би за първи път в едно учебно заведение, жилище за 10,000 студенти в разцвета на университета и е предоставял възможност за настаняване на 2000 преподаватели.

Голям пожар унищожава библиотеката с над 9 милиона ръкописи и в началото на 12-ти век.

Голям пожар унищожава библиотеката с над 9 милиона ръкописи и в началото на 12-ти век.

Наланда е и най-глобалният университет на своето време, привличал ученици и учени от Корея, Япония, Китай, Тибет, Индонезия, Персия и Турция. Студенти и учени са ходили до университета, за да учат и преподават. В библиотеката на университета „Dharmaganja“ ( „Съкровищница на истината“) и Darma Ghunj ( „Mountain на истината“) е имало стотици хиляди текстове.

По време на периода на най-голямата си популярност, университетът Наланда се чества като най-голямата колекция в света на будистката литература, поддържащи последователи възхитени от величието на университета и новите философии.

800 години след като е бил унищожен, будисткият университет Наланда е отворен отново.

800 години след като е бил унищожен, будисткият университет Наланда е отворен отново.

Голям пожар унищожена библиотеката с над 9 милиона ръкописи в началото на 12-ти век, на мюсюлманския нашественик Бахтияр Калджи закрива университета. Отново мюсюлманите са направили зло на човешката цивилизация. 800 години, след като е бил унищожен, будисткият университет Наланда е отворен отново. През 1860-те години големият археолог Александър Кънингам, идентифицира обекта като Университета Наланда и през 1915/1916 г. след археологически проучвания на Индия са започнали разкопки на обекта.

Днес, Наланда е един от най-посещаваните исторически и архитектурни забележителности на Индия. През 2006 г. страните от Китай, Индия, Сингапур и Япония предложиха план за съживяване и възстановяване на древните руини като един от тях е Международният университет на Наланда. Новото начинание е решено да бъде възраждане на Nalanda.

От всички краища на света са идвали младежи, за да учат философия, медицина, астрономия и други предмети в Наланда.

От всички краища на света са идвали младежи, за да учат философия, медицина, астрономия и други предмети в Наланда.

След 800 години, големият учебен център бе официално открит на 19 септември 2014 година. Отново курсисти студенти започват да учат в университета Наланда – след векове на мълчание.

Мощната визия за Наланда да продължи великата традиция е важно за Индия, за Азия, и за останалата част от света.

В заключение можем да кажем, че единственият недостатък на университета е самото езичество, което има големи недостатъци, заедно с положителните неща от живота. Ако беше всичко съобразено с Християнството, ползата от него би могла да бъде още по-голяма.nalanda-ruini-5

За сравнение в намиращият се недалеч Непал в наше време се извършват жестоки и с масов характер жертвоприношения на животни в чест на тяхно езическо божество, въпреки протестите на организацията за правата на животните PETA и много други хора. Това носи само проклятие. На 25.04.2015 г. стана голямо земетресение, в което имаше много човешки жертви и разрушения включително и на езическите им храмове. Много хора свързват това нещастие с жертвоприношенията на езическото им божество, което трябва да е ”преяло” от животински жертви.

Ступа на шарипутра в университета Наланда.

Ступа на шарипутра в университета Наланда.

Има и други големи недостатъци на езичеството, които носят проклятие върху хората и особено, че губят възможността си за спасението обещано от Исус на християните, чрез вяра в Него. В древността в Египет и във Вавилон също е имало университети (или нещо подобно) за изучаване на древните науки и е голяма загуба изгарянето на Александрийската библиотека. За евреите по време на вавилонското завоевание е описан случаят на четирима техни младежи взети в плен във Вавилон, заставени да бъдат обучавани на всички древни науки в империята за нуждите й от умни хора, които да ръководят държавните дела. За проклятието от жертвоприношенията в Непал – ТУК.

Наланда – шедьовър на древния свят, намиращ се в Индия
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *