Медитация: 15+ урока за начинаещи. Бързо научаване на техниките!

Нашият подробен наръчник по медитация за начинаещи с много практически приложими уроци и техники. Как се прави медитация за привличане на пари, за отслабване и за успешно духовно развитие. Коя е добрата музика за медитация. Видео.

Медитацията (размишление – от латински) е практика, при която с набор от психически упражнения се постига определено състояние на съзнанието.

Медитацията е мисловно съзерцание, според индуизма и съответния термин „дхяна“.

Медитацията е процес, а не цел; процес за постигане на определени цели. Процес, който не използва услугите на ума, за да изследва света.

Медитацията, сама по себе си инструмент, изследва света без посредник, без концепциите и моделите, с които борави ума.

Това не означава, че трябва да се откажем от ума и разума си, от мисловните си навици, когато се обучаваме в медитация. Медитацията, всъщност, би следвало да допълва и разширява онази картина, която умът пресъздава чрез моделите и концепциите си. И да проправя пътя към синтеза между интелекта и променящото се съзнание.

Какво е нужно, за да се занимаваме с медитация?

Съзнанието, а не тялото прави „упражненията“ в процеса на медитация. Затова няма значение в какво положение сме, когато медитираме. Всяко удобно кресло е подходящо. Не са задължителни йога асани, като лотос, например. Важно е да изберем подходящото място и удобната поза за нас, за да можем да прекараме 10-20 минути неподвижно и със затворени очи. Да сме седнали, е обичайната медитативна поза.

Ако сме начинаещи, не бива да практикуваме медитация легнали, защото в това положение най-лесно се заспива, а не това е необходимо в случая. Ако все пак заспим, няма нищо страшно, успокояват ни специалистите. Осъзнатостта постепенно ще се увеличава, а с нея и времето за съзнателна медитативна работа. Комфортна и спокойна среда – е другото важно условие за заниманията. Ще се потапяме във вътрешния ни свят и всеки външен дразнител е нежелателен.

Близките ни трябва да са наясно, че по време на практиката не бива да ни безпокоят, а да пазят тишина. Никакви, звънци, никакви телефони, никакви стряскащи шумове! Всяко рязко прекъсване на медитативното състояние може да е дори фатално. Затова следва да избираме такова време от денонощието, когато около нас всичко е притихнало. Някои предпочитат късните часове, други ранните. Индийските веди ни съветват да медитираме сутрин.

Необходимо условие за успешна медитативната практика е да придобием навика да релаксираме (отпускаме) физическото си тяло, а с течение на времето и фините тела. Това най-бързо се постига чрез обучение в групова медитация с опитен преподавател. Възможно и самостоятелно. Ще отнеме повече време. Важно е редовно да практикуваме медитативни състояния и да следим какво ни пречи да се потапяме по-дълбоко. И още един полезен за медитацията трик: ако някаква натрапчива мисъл не ни дава покой и не можем да се отпуснем, записваме я на лист и тогава се отдаваме на медитация.

Как работи медитацията (механизъм).

медитация техники за начинаещи 8

Тази баня за птици е нагледен пример за осъществяване в материалното на обект за медитация върху законите на живота и радостта.

Отстранили сме външните дразнители (силни звуци, ярка светлина, неудобна поза и др.) и започваме да отпускаме физическото си тяло. При такава релаксация се освобождава вниманието. Вниманието се пренася на по-фини нива. Като резултат – губим усещане за физическото си тяло. Не бива да се страхуваме, предупреждават ни по-опитните. Такова състояние подсказва преход към следващото ниво на медитацията. Тук задачата е същата, само че започва релаксация на по-фините тела: ефирното, астралното.

ВАЖНО: Още за това ТУК: Как работи медитацията и какво ни дава!?

Какви видове медитации има

медитация техники за начинаещи 7

Видовете предназначение на всяка медитация са: За здраве, за духовно усъвършенстване и за изучаване на духовния свят.

Според различните използвани техники медитациите се делят на няколко вида.

  1. Релаксация и общо здраве. Не става дума за същинска медитация. Чрез релаксация се постига успокоения на нервите, например.
  2. Изследване на себе си. Тази медитация е път към себе си. Техниката – максимално потапяне във вътрешния ни свят и медитативното му съзерцание. Работим над себе си.
  3. Изследване на околния свят. Обекти на медитативното състояние за практикуващия са предмети, явления, състояния, ситуации.

Условно е разделянето на вътрешен и външен свят. Границата между тях е илюзорна. Когато, медитирайки, въздействаме на себе си, получаваме резултати във външния свят. И обратно – въздействието върху предмети, явления, случки от външния свят, рефлектира и върху самите нас.

Приложение в бита

Медитативните практики могат успешно да помагат да бъдат решени конкретни задачи – на личността и на неговия бит. Но преди това трябва да сме изследвали себе си, да сме се потопили във вътрешния си свят, за да разполагаме с надежден инструмент за потъване в медитативно състояние. Тогава по-лесно чрез медитация ще можем да разгледаме някаква конкретна ситуация, която ни дразни. Разглежда се от различни ъгли, определят се действащите лица.

И най-важното: оценяваме собствените си реакции, за да открием какво точно не ни харесва и как би могло да се промени. Навикът да медитираме можем да използваме в избора на важно за нас решение – за обучение, за работа, за партньор. Принципите и инструментите са аналогични. Това е валидно и за използването на медитацията за самолечение, но само за леки неразположения.

В медитативно състояние провеждаме „разговор“ с организма си и съзерцаваме онази част от тялото си, която ни тревожи. Организмът много добре откликва на проявеното към него внимание.

Музика и видео за медитация

В интернет има много материали в помощ на медитацията. Разпространяват се музика, видео филми, картини. Под въпрос е полезността им. Всеки може сам да прецени какво и как да използва за потъване в медитативно състояние. Към всеки спомагателен материал подходът е строго индивидуален. Но в самото начало на медитативните практики, когато е необходима спокойна среда, нищо не бива да разсейва медитиращия.

И все пак тук ви даваме най-известната музика за медитация в момента в света, която е слушана над 9 милиона пъти. Тя представлява индийска музика, изпълнена на флейта, ненатрапваща се и неотвличаща вниманието ви. Можете да си я пускате дори и когато работите. Няма да ви пречи по никакъв начин, но ще ви извисява духа. (Текстът продължава доста и след видеото):

Дори и най-прелестната музика ще попречи за пълното медитативно състояние. Музиката може да помогне единствено за онази медитация, която е под формата на релаксация. Тоест, в началния етап, определен вид музика помага за отпускане, за активиране на различни енергийни центрове. Иначе, с помощта на медитацията могат да бъдат изследвани произведения на различни видове изкуства.

Медитация за начинаещи. Въвеждащо упражнение

За това психофизическо упражнение, условно наречено „медитация върху чакрите“, е нужно да изберем подходящото време, комфортното място и удобната поза. 10-20 минути никой и нищо не бива да отклонява вниманието ни. Целта на упражнението е да усетим областта, за която отговаря съответната чакра. Като начинаещи, не бива да експериментираме със сърдечната чакра. Най-добре е да изберем втората (Свадхищана) или третата чакра (Манипура).

ВАЖНО: Цялото упражнение ще намерите ТУК: Въвеждащото упражнение по медитация за начинаещи!

Медитация за отслабване. Същност. Основни правила.

Много от мечтаещите да отслабнат се отнасят скептично към медитацията, като практика за намаляване на теглото. Те не могат да си представят как като се концентрират върху собствените си мисли ще успеят да се разделят с излишните килограми. Според тях само със спорт и диети може да се постигне заветната цел. Но може и с медитация – ще се уверят, ако преодолеят скепсиса си. Източните мъдреци ни учат: духовната хармония води до физическа; когато двете материи се разположат на една плоскост, могат да се постигат невиждани резултати.

В повечето случаи проблемите с наднорменото тегло не са свързани с физиологически особености, а с умението да контролираме апетита си. Понякога ядем, не защото това е нужно на организма ни в дадения момент, а за „да нахраним“ някои наши проблеми. Правилната медитация ни позволява да изработим нужната ни мотивация, да се концентрираме върху действителните ни нужди, да заздравим увереността в силите на организма ни и да изградим необходите за това качества.

Да, медитацията няма директно „да стопи мазнините“. Това ще стане чрез специална настройка на съзнанието. Ето как: по време на сеанса започва процес на т. н. „вътрешно съсредоточаване“. Човек сякаш заспива, но е в съзнание. Настъпва преход от алфа към бета честоти, твърдят учените. При това именно ниво на съзнанието мозъкът може да бъде програмиран за определени действия, в случая – контрол на апетита. Резултатът – килограмите намаляват.

За да протече ефикасно медитацията за отслабване, трябва да се спазват няколко простички, но основни изисквания. Помещението за сеанса – проветрено. Обстановката – спокойна (най-добре да сме сами, или в копания поне на съмишленици). Облеклото (може и без него): да е леко, от естествени материи. Не бива да се медитира на пълен стомах, да се пие алкохол и да се пуши преди и след сеанса.

Медитативните упражнения е най-добре да се правят всеки ден, или поне 3-4 пъти в седмицата. Може да използвате специална музика (интернет предлага много възможности). Най-добре е да медитираме сутрин – след това сме заредени с енергия за цял ден (но изборът на времето е индивидуален). Много важно: Не бива да се заставяме да медитираме на всяка цена. Без желание и добро настроение по-добре да не започваме медитативните упражнения.

Изпълнение на випассана

медитация техники за начинаещи и уроци випассана

Випассана е най-известната поза за медитация.

Тази древна медитативна техника е на над 2500 години. Смисълът й е да виждаш живота, себе си, всички неща такива, каквито са. Випассана е процес на себепречистване чрез самонаблюдение. Изследването на себе си във випассана води до изчистване на ума от отрицателните мисли, натрапчивите идеи и физическите желания, в резултат на което се постига целта, в случая – отслабване.

Облечете удобна дреха, седнете на стол с изправен гръб (при проблеми – легнете на пода), или заемете позата на Буда. Започнете да дишате дълбоко: вдишване през носа, изпъчвайки корема (това е диафрагмено дишане). Издишване – през устата, като се изпуска всичкият въздух от белите дробове. Представете си: въздухът, който влиза през носа ви при вдишването, изпълва цялото ви тяло с лекота; въздухът, който издишвате, изхвърля от организма ви всичко излишно и лошо.

Не мислете за нищо, изгонете мислите, особено отрицателните, и се концентрирайте изцяло върху дишането – докато не усетите някаква лека забрава. Това е сложна, но достатъчно резултатна методика, която ни дава възможност да се научим да контролираме количеството приемана храна.

Преди да продължим нататък с текста, погледнете това видео за випассана медитацията:

Медитацията на Александра Алатаева

Същността на тази медитация е в създаването на собствен идеален образ дълбоко в подсъзнанието ни. Вероятно всеки, който мечтае да отслабне, помни себе си (или си се представя) като слаб, строен, стегнат човек. Но отражението в огледалото, за жалост, е съвсем друго. Още от техниката на Алатаева заедно с техниката на Наталия Правдина ТУК.

Медитация за отваряне на седемте чакри

Известно е: когато седемте чакри, седемте главни енергийни центрове в човешкото тяло, функционират нормално – човек е здрав, жизнен, щастлив. Затова медитацията върху чакрите е изключително важна, за да са отворени те максимално и да работят 100-процентово. Освен медитация за отваряне на чакрите се практикува и медитация за профилактика или възстановяване на чакрите и аурата. Всичко това дава възможност човек да повиши енергийното си ниво, с което са свързани много приятни странични ефекти.

Дишането, правилното дишане, е в основата на медитацията върху чакрите. Ето как се постига правилното дишане: Вдишваш дълбоко и бавно, издишваш бавно. Колкото дълго вдишваш, толкова дълго трябва и да издишваш. Това най-добре се контролира с броене – вдишваш, докато броиш до пет, издишваш, докато броиш до пет. Постепенно преходът между вдишването и издишването (и обратно) става незабележим. Това се нарича непрекъснато, равномерно дишане. Няколко минути трябва да дишаме по този начин, за да престанем да го мислим, за да го автоматизираме, за да се отпуснем. Научим ли се така да дишаме, ще усвояваме всички следващи техники за медитация върху чакрите много по-леко. (Видео медитация)

Според необходимостта ни и от целите, които си поставяме, можем да работим последователно със седемте чакри (отдолу-нагоре), или поотделно с всяка една от тях. Доре е да се започне с концентрация на вниманието върху една от седемте чакри, по избор.

Сядаме в удобна поза – най-подходящата е лотосът. Гърбът да е изправен. Отпускаме се максимално. Започваме с дълбоко вдишване и дълго издишване, докато преминем към непрекъснато, равномерно дишане. Насочваме вниманието си към мястото, където се намира избраната от нас чакра. Трябва да я почувстваме – това не се постига веднага. Постепенно в областта на чакрата започваме да усещаме топлина или хлад, пробождания, натиск или трептене.

Улавяме се за конкретното усещане и се съсредоточаваме върху него. Задържаме вниманието си колкото можем. При постоянна практика чакрата се усеща все по-лесно и по-бързо. Индивидуално е. Някои постигат този ефект след 5 минути. Други – след няколко седмици. Няма място за отчаяние. Не стане ли от първия път, пробваме отново и отново.

Когато вече се почувстваме напреднали, може да преминем към медитация за отваряне на всичките седем чакри: последователно една след друга – задължително отдолу нагоре, от първата към седмата!

Още по-подробно по този раздел ТУК: Всичко за медитация върху чакрите в лесни стъпки!

Медитация за отваряне на третото око. Техники.

медитация техники за начинаещи 2Раждаме се с напълно отворено трето око. Постепенно чистият опит, с който идваме на бял свят, се обгръща с мъгла – собственият ни вътрешен свят отстъпва пред света на обкръжаващото ни. Напластяват се обучения, чужди мисли, послания, реакции, събития. Третото око се затваря. Медитацията помага на третото око да се отвори.

Както при всяка медитация и при тази най-напред трябва да разположите тялото си в най-удобна поза, в най-благоприятната среда. И тялото, и умът трябва да се отпуснат – никакви емоции, никакви външни дразнители. Дайте команда на ума си: Стоп на вътрешните разговори. Стоп на емоциите – нека се успокоят, уталожат.

Съсредоточете се върху дишането. Ако по време на медитацията, нещо не правите както трябва, не се укорявайте, приемете го спокойно и продължете нататък.

Затворете очи. Насочете вниманието си там, където е третото око – шестата чакра, Аджна – на челото, между веждите. Някои хора предпочитат да вдигнат главата си нагоре под 25-градусов наклон със затворени очи, за други е достатъчно мислено да насочат погледа си нагоре. Начинаещите може да сложат палеца си върху външния край на едното око, а средния пръст – между веждите.

След малко на мястото на третото око на вътрешния ви екран ще се появи светеща точка. Бъдете смирени и внимателни – светлината ще ви изпълни. Колкото повече отваряте съзнанието си, за да го завладее светлината, толкова повече истини ще ви се открият.

С тази медитация ще започнете да чувствате свободата. Когато ви се отвори третото око, ще разберете, че всичко, което сте смятали за „реален живот“, фактически е било разиграван за вас на сцената спектакъл. Ще осъзнаете, че истинският ви живот е в партньорство с Вселената. Няма вече да изпитвате страх, той ще бъде заменен от радостта и блаженството. Ще откриете истинското си Аз, онова, която сте изгубили по пътя. Ще видите себе си изпълнени със светлина, красота и любов. Любовта ще бъде винаги с вас. С отвореното си трето око ще видите, че сте част от божественото.

Преди да продължим нататък с медитацията за пари, погледнете това популярно видео за отваряне на третото око с медитация. То е гледано близо 8 милиона пъти:

Медитация за пари

Медитацията за придобиване на повече пари е работеща техника, отнемаща не повече от 10 минути на ден, но способна кардинално да промени живота на онзи, който иска да забогатее.

Как да медитираме? Медитативното състояние изисква уединение и спокойствие. Затова: разполагаме се удобно – сядаме с изправен гръб, без да се облягаме; или лягаме. Отпускаме всички мускули, особено лицевите.

Изхвърляме от съзнанието си всички грижи и всякакви странични мисли – по-лесно ще ги прогоним с обратно броене от десет до едно. За това помагат тихата и спокойна музика и приглушената светлина. Можем да си представим приятна за нас картина (море, поляна, планина – там, където с удоволствие си почиваме, слънцето ласкаво гали кожата ни). Ако усетим топлина и спокойствие, ако почувстваме тялото и душата си леки, ефирни, значи сме готови.

Пет различни упражнения ще намерите ТУК: Медитация за пари – обяснена достъпно по няколко начина!

Утринна медитация

Утринната медитация – веднага след събуждане – се определя като най-силна. Отваряме очи, не бързаме да се втурнем през глава към новия ден, а известно време се излежаваме, гоним мислите, свързани с предстоящите задачи, избягваме проблемите. Както сме си в завивките, си се представяме напълно необременени, независими от реалната ситуация.

Нещо повече – представяме си онези предмети и обстоятелства, които ще ни доставят удоволствие през деня. Опитваме се да изпитаме пълно блаженство и задоволство. Тази медитация трябва да практикуваме всяка сутрин, като мечтите и целите трябва да са нови. Не бива да повтаряме желанията си, независимо, че миналия път нищо не се е сбъднало.

Та нали Вселената не е глуха? Тя е запомнила всичко, за което сме си помислили. Така че всичко ще се сбъдне, може би малко по-късно. Да не губим време за повторение на вече изпратени послания.

Ето как окултният посветен Рудолф Щайнер препоръчва да се прави сутрешна медитация:

„Първо искаме да поговорим за сутрешната медитация и да си изясним ефекта от нея. През света постоянно текат потоци на духовен живот. Но когато се занимаваме с мислите на ежедневието, тези потоци не могат да се влеят в нас. Нашите думи за медитация са като врати, порти, които трябва да ни отведат в духовния свят. Те имат силата да отворят душите ни, така че в нас да могат да струят мислите на нашите велики водачи, Учителите на мъдростта и хармонията на чувствата. Ние трябва да сме наясно, че медитацията е най-съкровено начинание на душата. Така, непосредствено след събуждане, когато през душата още не са преминали други мисли, ние трябва да оставим думите за медитация, дадени ни от нашия учител, да живеят в душите ни. Но ние не трябва да ги разглеждаме като предмет на спекулация и философстване; напротив, ние трябва да размишляваме за техния смисъл и значение възможно най-малко. За размишляване имаме на разположение целия останал ден. Ние трябва да държим това далеч от медитацията. Нито пък трябва да повтаряме думите по безсмислен начин; а трябва да бъдем наясно, че тези думи отварят душите ни за вливането на божествени същества, както цветето се отваря, за да пусне вътре светлината на Слънцето. Към нас струят надолу възвишени духовни същества – преди всичко, обаче, мислите на онези, които наричаме учители.

Ние искаме да си изясним, че преди всичко те са тези, които ни водят и са близо до нас в медитацията. Ние трябва също да знаем, че те ходят по Земята, въплътени във физически тела. Така ние трябва да оставим думите на медитацията да живеят в душата ни без размишляване; вместо това трябва да се опитаме да схванем духовното съдържание на думите с нашите чувства и да се проникнем с тях. Силата на тези думи лежи не само в изразените мисли, но също и в ритъма и в звука на думите. Ние трябва да слушаме за това, и когато сме изключили и всичко сетивно, можем да кажем, че трябва да потънем в звука на думите. Понеже звукът на думите е толкова важен, не е лесно да се преведе медитативен стих на друг език. Медитативните стихове, получени на немски, са ни донесени непосредствено от духовния свят. Всяка установена форма от думи, всяка молитва има най-голямо въздействие на своя оригинален език…“

Рудолф Щайнер, с.съч. 266/1

Топ 3 медитации за изпълнение на желания

Както при всяка една медитация, така и преди да започнем да медитираме за изпълнение на желания, следва да се подготвим. Ето как: Успокояваме емоциите си – спокойни сме, настроени сме положително. Отпускаме се – не чувстваме тялото си. Спираме (забавяме) бръщолевенето си наум. Създаваме точния образ и точната емоция на желанието ни.

Елементарна медитативна техника помага да изпълним желанието си.

Запалваме свещ, 3-5 минути съзерцаваме пламъка й – това ни отпуска физически и успокоява съзнанието ни. Затваряме очи. Представяме си екран, върху който проектираме (визуализираме) желанието си – в най-малки детайли, с помощта на всичките органи на осезанието. Фиксираме този въображаем образ на нашето желание. Слагаме му рамка.

След това постепенно започваме да отдалечаваме тази рамка от себе си, така – докато тя съвсем изчезне. По този начин пускаме желанието си във Вселената, тя ще го изпълни! Медитацията правим всеки ден, 2 седмици. Не гасим свещта, трябва да изгори докрай. Всеки ден палим нова свещ.

ВАЖНО: Другите две техники ще намерите ТУК: Още две важни медитации за изпълнение на желания!

Лечебна медитация за вашето здраве

Какво е изцеление?

Да приведете тялото и ума си в стабилно и здравословно състояние – това е изцеление. Изцелението не е обикновен процес. Съпровождат го полети и падения, докато се стигне до пълното възстановяване на ума и тялото. Човек е свикнал да ходи на лекар и да пие лекарства, когато изпитва телесно неразположение. Но какво прави за психическото си здраве? Как ще постъпите, ако искате да изцерите душевна травма или отрицателен опит?

Ще ви помогне медитацията. Тя е полезна за тялото, разума и духа. Повишава енергийното ниво. Установено е, че хора с високо енергийно ниво рядко боледуват. И въпреки това не са много медитиращите. Едни не вярват, други са мързеливи, трети твърдят, че не могат да концентрират мисълта си върху нещо конкретно. Всъщност, това е нормално. Трябва време и тренировка за съсредоточаването върху себе си преди да пристъпите към медитация. Вижте ТУК и: Самата медитация за здраве + ценни съвети за изпълнението й.

Трансцедентална медитация

Трансцеденталната медитация, като сравнително нова техника, се основава на древната ведическа култура. Развива принципите на Буда, Шанкара, Кришна, Патанджали. Трансцеденталната медитация (ТМ) е известна още и като Наука за творческия интелект. Поради мощността си, тази медитация има много последователи по цял свят. Ползват я духовни учители и учени.

Как се прави трансцедентална медитация

Намерете си удобно място – където никой и нищо няма да ви безпокои поне половин час. Всякакви отвличащи фактори пречат на медитативното упражнение. Не бива да ви е нито топло, нито студено, а да се чувствате комфортно.

Седнете на пода със скръстени крака. Отначало в тази поза може и да не ви е удобно, но скоро ще свикнете. Затворете очи. Позволете на тялото и на ума си да се отпуснат.

Вдишвайте бавно – диафрагмено. Усетете хлад върху горната си устна при издишването. Следвайте равномерното си дишане – това ще освободи разума ви от излишните мисли. При издишването кажете определена мантра, например „ОМ“. После вдишайте отново. И пак при издишването – мантрата. Спокойно и ритмично. Продължете практиката 15 минути. След това бавно отворете очи. Разтъркайте дланите си.

Препоръки за трансцеденталната медитация:

медитация техники за начинаещи 3Не се насилвайте с произнасянето на мантрата. През първите две седмици, докато още се запознавате с тази медитация, мислите няма да ви дават покой. Дайте им време. Сами ще „отлетят“. Идеята на ТМ е да усетите вибрацията на мантрата и дишането си. За да постигнете това, е необходимо известно усилие в усвояването на ТМ. Радостта от упражнението следва да е водещото чувство.

Рано сутрин, преди закуска, е идеалното време за ТМ. Изследвания сочат, че ако всеки ден практикувате ТМ по 15-20 минути, започвате да мислите позитивно, засилвате интелекта и въображението си, по-лесно се справяте със стреса и отрицателните ситуации. С ТМ дарявате на нервната си система спокойствие, правите я по-здрава, увеличавате енергията си и разкривате творческия си потенциал.

Освен това повишавате самочувствието си, спасявате се от различни зависимости и придобивате житейска мъдрост и емоционална зрелост.
ТМ не изисква обвързаност с каквато и да е било религия или философско учение. Трансцеденталната медитация е начин на живот, а не сбор от правила, които следва неотклонно да се спазват.

Духовни упражнения за разширяване на съзнанието

Духовните упражнения, независимо от формата им, дават възможност да изпробвате истинската си природа. Да бъдете себе си. Това е най-силният трансформационен метод.

Как се изпълняват духовните упражнения?

1. Трябва да сте наясно, че възнамерявате да изоставите логическото и рационално мислене и да навлезете в царството на духа, или на енергията, където времето и пространството са без значение.

2. Седнете удобно, с изправен гръб, и затворете очите.

3. Почувствайте как светлина и любов проникват във всяка клетка на
тялото ви. Почувствайте как божествената енергия се излива в коронната ви чакра на върха на главата, как тази енергия се насочва надолу по енергийните канали и изпълва всяка една чакра, целия ви организъм с блестяща светлина и любов.

Светлина облива всяко тъмно местенце в организма ви. Представете си как една искряща лампичка се спуска надолу в тялото ви и започва да осветява всяка ваша клетка – до момента, в който не се превърнете в източник на светлина и любов. Пуснете тази енергия навън, нека насити всичко наоколо с положителни вибрации.

4. Започнете упражнение за благодарност. Представете си как от съзнанието ви започва да извира поток с благодарност, насочен към всяка сфера на живота. Благодарете и благославяйте всичко, което ви докосва.

5. Следва практиката „Изпращане на любов“. Отново потокът трябва да извира от съзнанието. Започнете да изпращате любов на ваши познати.

Не подминавайте и тези, които са ви причинили болка. Така ще усилите личните си вибрации и ще се освободите от отрицателните чувства. Това може да ви отнеме доста време. Но не се ограничавайте с няколко имена. Колкото повече хора докосне вашата любов, толкова по-добре.

Тези духовни упражнения разширяват съзнанието ви, правят ви по-щастливи и обичащи хора. Оттук нататък всеки сам решава дали да се свърже с духовни наставници, с ангели, дали с вътрешното си „Аз“, или просто да се наслаждава на живота.

Друго духовно упражнение помага да изживеем деня осъзнато, без да бързаме и да се суетим. Да се насладим на настоящия момент. Тази практика дава вътрешен мир и спокойствие, нужни, за да изберем собствената си посока.

Съветът е: Престанете да бързате, намалете темпото, забавете ежедневието си. Може да изглежда трудно, но се заставете да правите всичко два пъти по-бавно от обичайното. Не използвайте скоростната отсечка. Поне от време на време, например в почивните дни.

Съсредоточете се върху това, което вършите – почувствайте звуците, ароматите, светлините; спомнете си различни емоционални преживявания. Не забравяйте, че Вселената не познава стремителните движения. В природата всичко става по пътя на най-малкото съпротивление.

Медитация за разговаряне с архангелите

медитация техники за начинаещи 4

Чрез медитация можете да осъществите контакт с архангелите и да поискате съвет и помощ от тях.

Медитацията помага да разговаряме с един от четиримата архангели, да почувстваме тяхната подкрепа.

Подготовката започва с избора на спокойна обстановка и подходящо време. Запалва се ароматна свещ. Следва ритмично дишане и прогресивна релаксация.

Преди самата медитация следва изберем подходящия за нас архангел, когото ще призовем за помощ. Името на всеки един архангел е съставено от три срички: МИХАИЛ = Ми-Ха-Ил, ГАВРИИЛ = Гав-Ри-Ил, РАФАИЛ = Ра-Фа-Ил, АРИИЛ = А-Ри-Ил. Как да произнасяме името на срички трябва да тренираме предварително.

Възможно е и създаването само на ментална проекция на имената на архангелите. Самото интониране (произнасяне) на архангелските имена действа благотворно, стимулиращо, уравновесяващо – затова от време на време може да се използва за заздравяване и засилване на аурата.

Вижте и продължението на тази подтема ТУК: Точното упражнение за медитация при общуване с архангелите и поглеждане отвъд!

Медитации за привличане на любов

За да привлечем любовта в нашия живот, трябва да се опрем на закона за привличането. Но преди това е нужно да се подготвим за него. Как? Като освободим в сърцето си място за нови връзки. По-лесно ще го постигнем, като си отговорим на няколко въпроса:

1. Готови ли сме за нова любов? Дали в сърцето ни не е още живо предишното чувство? Или сме все още обидени (ако да – трябва да се научим как да простим).

2. Подхождаме ли си с човека, когото желаем? Възможно е да търсим идеал, а самите ние да сме далече от него. Тогава или трябва да променим себе си в посоката на избрания идеал, или да сведем изискванията си до най-важните.

Любовта се привлича с любов. Това е правилото. Нелюбовта към себе си е пречка за среща с втората ни половина. Такъв човек е непривлекателен. Той изпраща отрицателни импулси в ефира. Излъчва недоволство. За каква любов тогава става дума? Няма да се влюбят във вас, ако не знаете как да се влюбите в себе си.

Няколко заключителни техники за медитация:

медитация техники за начинаещи 6

С тези заключителни техники ви призоваваме да споделите и вие с нас каквото знаете за безценната медитация по-долу в коментарите.

  1. Визуализация. Най-напред трябва да създадем образа на желаната от нас втора половинка, нейните основни черти – в детайли, особеностите в нашите взаимоотношения. След това започваме да визуализираме този образ – два пъти на ден, сутрин и вечер преди сън. И така всеки ден.
  2. Чувство за близост. Когато ни е трудно „да виждаме“ образи, картини, тоест, не владеем визуализацията, е по-резултатно да работим с емоциите. Трябва да почувстваме, че вече сме близки с мечтания любим човек. Той е! Ни сме щастливи. Добре ни един с друг. И този метод дава резултати, когато се практикува дълго, по два пъти на ден.
  3. Да изпратим любов. Тук действа законът на бумеранга. Каквото даваме, това ни се връща. Искаме да привлечем любов? Трябва да започнем да изпращаме любов с помощта на медитация за любов. При тази медитативна практика нашата аура започва да излъчва потоци от чиста светлина – това е енергията на универсалната любов.

Защо понякога медитацията за привличане на любов не дава очакваните от нас резултати? Не вярваме, че може да стане. А вярата е в основата. Трябва да я развиваме чрез медитативните техники. Потискаме емоциите. Да ги откроим и да ги наситим с позитивност.

Може би не сме готови за нова любов? Още обичаме друг или изпитваме страх от нова връзка? Страхът е голямо препятствие. Отнема енергия. Само искреното желание с положителни преживявания привлича любовта.

Защо се страхуваме от любовта? Може би защото, тя ще ни отнеме свободата, с която сме свикнали в самотата си. Или защото може да ни изоставят след време?

Боим се да не изпитаме болка от нова раздяла. Това са неправилни асоциации с любовта, които „пишат“отрицателен сценарий. За да не се случи това, помагат допълнителни инструменти за привличане на любов. Ето примерни фрази за положително утвърждаване (афирмации) за любов: Достойна(ен) съм за любов. Знам, че ме обичат. Знам, че съм нужен(на). Аз съм любов. Привличам любовта.

Медитация: 15+ урока за начинаещи. Бързо научаване на техниките!
4.8 (95%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *