Икона на Свети Мина помага на бездетни

Зачеване, благодарение на чудотворна икона на Свети Мина в прочутия Обрадовски манастир. Останки от 40 параклиса от XI век има край светата обител

Много чудеса са станали пред чудотворната иконата на свети Мина в Обрадовския манастир.

Той се намира само на 7 километра североизточно от центъра на София, в квартал Бенковски. Жени от цялата страна идват да се помолят на светията да им помогне за рожба и сполучлив брак.

Поклонниците казват, че иконата има могъща изцелителна сила и ако човек силно вярва, може да се избави от тежки болести.

Осем години чакахме със съпруга ми дете, но не можех да забременея, разправя Красимира Янева от Перник. Двамата обиколили десетки лекари, билкари и врачки, пили всевъзможни отвари и хапчета, но жадуваното дете така и не идвало. Накрая някаква комшийка им препоръчала да отидат в Обрадовския манастир и да се поклонят на свети Мина. След няколко месеца жената заченала.

Преди сесии студенти от столичните вузове също ходят в манастира, защото смятат, че светецът по- _ мага и за изпити. Молитвата пред чудотворната икона ми се е превърнала в задължителен ритуал, когато се зададат тежки изпити, обяснява студентка по икономика от Техническия университет.

Говори се, че мястото, върху което е построена обителта, е много силно.

Според преданието е основана още в римско време. През XI век е имало голям християнски комплекс с 40 параклиса, както и метох на Света гора, където поклонниците, пътувайки за Атон, получавали своеобразни „визи“. Близо до един от параклисите е имало римска баня с топъл минерален извор. Теренът и сега е мочурлив и не замръзва. По време на кръстоносните походи и османските нашествия постепенно комплексът, който е бил част от Софийската Мала Света гора (пръстен от манастири около днешната ни столица), бил разрушен и заличен.

През 1927 г. селяни от Обрадовци забелязали останки от стари зидове. Направило им впечатление, че река Владайска дълго време влачила керемиди, камъни и тухли.

Баба Бона от село Григорево, която била открила над 100 унищожени църкви и манастири, показала на Обрадовци основи от църква. При разкопаването намерили части от кръст и кадилница. В момента реликвите се пазят в цър-ковно-историческия музей.

Християните започнали да събират средства за възстановяване на манастира и през 1942 г. са положени основите на сегашния храм. По-късно са построени няколко параклиса.

В олтара на храма „Свети свети Козма и Дамян“ е вградено аязмото със светена вода. Празникът на манастира е на 11 ноември, когато църквата почита паметта на свети великомъченик Мина.

Икона на Свети Мина помага на бездетни
4 (80%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *