всичко за лунен камък
даваме ви всичко най-важно за минерала лунен камък

Лунен камък – най-загадъчният минерал! Зодии, магически и лечебни свойства

Значение на скъпоценния лунен камък, магически и лечебни свойства. Действие на всяка една зодия. Как да различим истинския от ментето. Видове, цветове и цена.

Лунен камък представлява полупрозрачен синкаво-сребрист калцит.

Своето име този камък е получил заради сините или сребристо-бели отенъци, причината за които е ситната им слоеста структура. Иначе лунните камъни се наричат селенити.

Той се смята за най-почитания камък за поклонниците на луната. Лунните камъни могат да бъдат млечно-бели, лилави или осветени отвътре със златисто сияние. Случва се лунните камъни да имат звездоподобни нишки или ефекта „котешко око”, макар и такива екземпляри да се срещат рядко.

Лунният камък е разновидност на калиевия калцит ортоклаз, който иначе няма никакво отношение към Луната. Химическият състав на камъка е КАlSi3О8, това е алуминиев калиев силикат. Той кристализира в моноклинна симетрия. Ефектът на лунния камък могат да придобият плагиоклазите (олитоклаз-беломорит и албит), а също така ортоклаз. Оцветката обикновено е бяла, светло-сива или синкава.

Обработката във вида на накит изпъква променливите синкави цветове, напомнящи лунна светлина, което придава на камъка особена привлекателност. Кристалите са полупрозрачни. Блясъкът – копринен, стъклен.

Специфичният оптически ефект, наблюдаващ се в лунния камък, както и в други видове калцити с преливащи се цветове, се нарича шилеризация (от немското Schiller – преливащи цветове). Слабо луминисцира в рентгенови лъчи. Минералът образува прозрачни призматически или ламинирани кристали със синкаво-бяло, „лунно” блещукане по повърхността. Затова и лунният камък понякога се нарича „рибешко око”. Срещат се и кристали със светло-жълт цвят.

лунен камък истинският е рядък минерал
Хубавият лунен камък е рядкост!

Този минерал е изключително рядък. Кристали с високо качество се добиват най-вече в Шри Ланка. Тяхната твърдост е – 6,0-6,6; плътността – 2,6 г/см3. Ниски показатели за крехкост: от 1,518 до 1,535.

Лечебни свойства

Той пази човека от вредното влияние на Луната. Специалистите предполагат, че изделията от лунен камък или просто късче от минерала, трябва да се носят близо до тялото за облекчаване на припадъци от епилепсия, предотвратяват неконтролируиме пристъпи на гняв, страхови паники и безсъние. Смята се, че този минерал влияе на работата на отделителната система. Той влияе добре на функцията на храносмилането и хипофизата, подобрява циркулацията на лимфите, облекчава раждането.

Лунният камък влияе и на сърдечната чакра.

Магически свойства

От отдавна отминали времена лунният камък се използва за привличане на любов. Хората, страдащи от самота, трябва да носят брошки с този минерал от лявата си страна. Камъкът не само привлича любов, но и пробужда тези високи чувства у своя собственик. Пръстен с лунен камък на лявата ръка коригира чувствата на човека, помага му да избягва конфликтите, снема стреса, прави го по-търпелив и милосърден. Пръстен на дясната ръка помага да се отпуснете напълно, пробужда фантазията и творческите пориви.

Специалистите твърдят, че медитацията с лунен камък помага да се разкрие подсъзнанието, а също така скритите способности и таланти.

Астролозите не препоръчват да се използва силата на лунния камък от зодии с огнен знак – овен, лъв, стрелец. Останалите знаци от зодиака могат да го ползват без проблем, няма противопоказания. Особено полезен е той за рака.

Талисмани и амулети

пръстен с лунен камък
Всеки пръстен с лунен камък може да служи за мощен талисман или амулет.

Лунният камък – това е талисман за хората с творчески професии; литератори, музиканти, художници. Той разкрива техните таланти, дарява вдъхновение, подбужда към творчески пориви.

Камъкът се счита за носител на щастието и високо се цени в качеството си на подарък за влюбени, а също така способства за пробуждането на нежни чувства и дава възможност да се разгадава бъдещето. Това е камък на любовта и хармония с околната среда, лунният камък при много народи се е ценил по-скъпо от златото и се е считал за свещен.

Особена сила лунният камък придобива по време на пълнолуние. Неговото блестене възбужда у хората мечтателността, мекостта, нежността, сваля напрежението, отстранява гнева и излишната самоувереност.

Използване

Лунният камък е ювелирен камък. Този скъпоценен камък е бил любим още сто години назад в епохата „Art Nouveau” . френският ювелир Рене Лалик го използвал в своите изделия, които днес могат да бъдат видени само в музеи и частни колекции. При покупката на украшение с лунен камък, можете да се натъкнете на драстична разлика в цената. Цената се определя от интензивността на цвета, размерът и прозрачността на камъка.

Отличните сини лунни камъни имат невероятна триизмерна цветова дълбочина, различна при въртенето на камъка срещу светлината. Такива екземпляри се ценят високо от колекционерите – също така и заради тяхната рядкост – и съответно са много скъпи. Многоцветните индийски лунни камъни, по правило, са по-евтини, отколкото класическите сини лунни камъни, така че всеки може да си подбере лунен камък за себе си по свой вкус и бюджет.

Разновидности и цветове

Традиционният полупрозрачен лунен камък се среща най-често в нежните оттенъци на прасковата. Той бива също така син, сив, бял и даже черен.

обеца с лунен камък обица
Обеца с лунен камък пази главата.

Черният лунен камък се нарича още лабрадор, белият – адулар, жълтият селенит

В Южна Индия неотдавна бе открито местонахождение на лунен камък, имащ зеленикаво-златист отенък. Традиционни за адулара са свойствени преливащите се сини и сивкави отенъци. Ако блещукането се проявява в други цветове, освен синьото, този кристал се нарича „Дъгов лунен камък”. Подобни скъпоценни камъни се ценят по-високо, те са и по-редки. Също така към редките разновидности на адулара се отнасят камъните с ефекта „котешко око” и „звездните” камъни.

Магическият лунен камък – значение, свойства

Всички навярно са чували за лунните камъни, чието друго име е адулар. Понякога го наричат също така рибешко око, аглаурит или пък бисерна слюда, но не всеки знае какви свойства обладава този камък. В следващите редове ще се опитаме да изясним тези неща.

Лунният камък представлява прозрачен или полупрозрачен камък с уникално лунно блещукане, в ювелирното производство често се използват синкавите и сивкаво-синкавите оттенъци на този камък. Натуралните екземпляри се отличават от имитациите с това, че сиянието на ментетата прелива под различните ъгли, при истинските камъни сиянието присъства само под определен ракурс. В природата все още се срещат и светло-жълтите отенъци на този камък, а също така се намират и редките със звезден отенък.

Колко струва, цена.

Цената на този минерал варира, има много скъпи изделия, направени от него, а също така и евтини, но това не означава, че качеството на украшенията, направени от лунен камък е ниско. Стойността на изделията от лунен камък зависи от размера, цвета и разбира се, от прозрачността на минерала. Цената следва да бъде значително по-скъпа за тези екземпляри, които се срещат рядко в природата, към тези се отнасят лунните камъни със син цвят, които при завъртане пред светлина добиват други отенъци. Такива камъни могат да бъдат много скъпи, цената им варира приблизително на 30 долара за един карат.

Ако камъкът е голям, то и цената му ще бъде значителна, примерно 80 долара за един карат. Изделията от адулар не са много скъпи, те се различават по кройката, по която се прави въпросното украшение. В такъв смисъл ако искате да си купите пръстен с този загадъчен минерал, то неговата цена ще бъде стотина долара и повече, в зависимостта на материала и неговия размер. Много красиво изглеждат адулари в сребрист отенък.

Магически свойства на адулара

От древните времена минералът е символ на магичното. Много народи по света до ден днешен ценят този камък по-скъпо от златото. За магическите свойства на лунния камък се разказват легенди. Снимки на лунния камък позволяват да се оцени неговата красота и тайнственост, омайната му окраска.

Адулар, зависим от Луната

истински и фалшив лунен камък
Трудно е да се различи истинският от фалшивия лунен камък, но си струва да се поинтересувате повече.

Не трябва да се забравя, че при залязваща луна той няма да ви помогне, напротив, по добре ако имате украшение с такъв камък, е по-добре да го свалите. В период, когато Луната започва да расте, минералът е необходимо да бъде положен на мястото, където нейната светлина огрява най-ярко, това ще позволи на адулара да вземе от нейната енергия.

Талисманите от лунен камък притежават способността да свързват собственика си с неговото минало (препоръчват го ясновидци, археолози и историци, адуларът може да ви помогне да поемете по правилния път на своите начинания).

Лунният минерал също така обладава такива магически свойства като:

  1. Умиротворение.
  2. Позволява да се снеме нервното напрежение и избавя от гнева.
  3. Привлича любовта.
  4. Отпуска.
  5. Пробужда фантазията и творческите пориви.

Но най-важното е, че лунният камък (чиито снимки могат да ви демонстрират неговата тайнствена същност), може да ви даде част от своите магически способности.

За да стане това факт обаче, вие трябва да го носите по правилния начин:

  • Ако искате да придобиете щастие в личен план, то следва да го носите близо до сърцето;
  • Ако искате да бъдете винаги спокойни и да не се разсейвате за маловажни неща, то пръстен с този минерал на вашата лява ръка, ще ви помогне. Седефената окраска ще ви предпази от нервни сривове;
  • Ако вие сте творческа личност, но музата нещо ви убягва напоследък, трябва да носите пръстена на дясната ръка. Седефената окраска ще ви вдъхновява;
  • Ако вие не искате да приемете някое много важно решение, ако ви терзаят смутни съмнения и отговорът ви убягва, вземете този минерал в ръката си и започнете да мислите за вашите съмнения. След време ситуацията ще се разреши от само себе си. За това много ще ви помогне бисерната окраска.

Сила и влияние на лунния камък

За целебните свойства на адулара е известно от много векове. Ако човек е меланхолик, склонен да изпада в тъга, депресия и суицидни настроения, то лунен камък просто трябва да се носи постоянно в него;

Тибетските лечители го използват за лечение на епилепсия, заболяване на нервната система;

Също така лунен камък може да се използва при болезнени лечения на жлъчните пътища, при паралич, безсъние;

Той също така е способен да лекува треска, да сваля температурата, може да лекува от грип и ангини;

Болести на гръбначния стълб и счупвания също се поддават на лечения с лунен камък;

Адуларът подобрява храносмилателната система и очиства организма;

Той се препоръчва на хора с психически разстройства, а също така възпрепятства появяването на инфекции в организма;

Минералът възстановява хормоналния баланс, стимулира репродуктивната функция и също така помага при раждане, детето да се появи бързо и без патологии.

Минералът и знаците на зодиака

Адуларът – това е камък на Луната, а тя, както е известно, много обича водните знаци и затова той бива много по-благосклонен именно към тези, които са представители на този зодиакален кръг.

  • На овните и козирозите такъв талисман няма да помогне, а само ще навреди.
  • На телците ще помогне да се свали напрежението и ще намали стреса.
  • Ще направи близнаците по-уравновесени.
  • Ще избави рака от безпокойство по маловажни неща.
  • Ще пробуди мъдростта у лъва.
  • На девата ще подари семейно щастие и хармония.
  • Ще помогне на везните да бъдат в мир със себе си.
  • Скорпионите ще придобият увереност в собствените си сили.
  • Стрелците ще могат бързо да решават всички проблеми, ще намират изход от всякакви сложни ситуации.
  • Ще избави водолеите от ината.
  • Рибите ще получат подкрепа в бизнеса и финансовите дела, а също така ще усили интуицията им.

Говорете на своя талисман,

лунен камък талисман
Можете да носите лунен камък в портфейла си, ще ви помогне доста!

той помага. Но го прави само когато ние сами го помолим да ни помогне (в началото на пълнолунието застанете на място, което е добре осветено от Луната и си задайте желание, то скоро ще се сбъдне).

Вие носите ли лунен камък? Как ви действа? Знаете ли как би трябвало да действа на останалите? Под каква форма трябва да се носи? Пишете ни по-долу в коментарите! Нека да бъдем полезни на всички, които искат да научат повече за този камък! И не забравяйте да ни споделите в социалните мрежи като Фейсбук, Гугъл Плюс, Туитър и другите, ако намирате нашия материал за полезен!

Важно видео на руски: Лунен камък №1:

Важно видео на на английски: Лунен камък №2.

Източници за подготвянето на темата:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Moonstone_(gemstone)
  2.  
  3. http://www.crystalvaults.com/crystal-encyclopedia/moonstone

Основното му местонахождение се намира в Индия.

Световото блещукане на лунния камък е удивителен феномен в света на скъпоценните камъни, наричащо се „адуларизация”.

Причината за това блещукане се явява вътрешният строеж на камъка във формата на ламели. Падащите светлинни лъчи се пречупват в камъка и се разсейват. По този начин се получава единствено по вида си светлинно явление, което прави лунния камък толкова неповторим и толкова желан.

Този красив скъпоценен камък има и своите слаби места. Това е неговата относително малка твърдост. Да се обработва лунен камък трябва много предпазливо. Износеният при продължително носене лунен камък може да възстанови лесно блясъка си при повторно шлифоване и полиране.

Лунният камък има няколко разновидности. Понякога лунните камъни имат непрозрачни шупли. Един от тях – лабрадор – е бил открит през 18 век от мисионери от немската общност на полуостров Лабрадор в Канада. Още по-голяма находка на лабрадор е била открита в Русия – в покрайнините на Санкт Петербург през 1781 г. по време на строежа на пътя от Санкт Петербург до царския дворец в Петергоф.

В Русия лунният камък е наричан още таусин – от персийското „тауси” – паун – заради приликата с преливащите цвитове на оперението на тази птица. Лабрадорът се отличава с красива игра на цветовете, а неговата тъмна разновидност, блестяща в синьо, се нарича черен лунен камък. Най-богатите находки от Лабрадор са в Украйна. Заради това обаче той толкова се е обезценил, че в момента се продава като обикновен полускъпоценен камък и го използват за облицовки на станциите на метрото и много други монументални здания и паметници.

Много красиви Лабрадори се добиват и във Финландия и в Мадагаскар (масагаскарски лунен камък). Също така между калцитите има и слънчеви камъни. (авантюринен калцит), който обладава необикновен искристо-златист нюанс. Него го добиват в Норвегия, САЩ, Русия (на река Селенга, вливаща се в Байкал). Още една разновидност на лунния камък – беломорит: полупрозрачен, бял, със синкави оттенъци.

Но истинските автентични лунни камъни – това са адулар и санидин – и те са доста редки. Месторожденията им пак са в Индия, Шри Ланда и Бирма. А не много отдавна геолози откриха големи залежи на санидин в Монголия.

История на камъка

Според индуистката митология, лунният камък е направен от застинала лунна светлина. Много култури също така са свързвали неговия бисерен блясък с лъчите на луната и лесно може да се разбере как, като гледаш адулар, той напомня на пълна Луна, сияеща през пелената на тънки, високи облаци. Съществува също така едно поверие, че блясъкът на адулара става по-силен с растежа на Луната и достига своя пик по време на пълнолуние. А най-красивият кристал прилича точно на пълна Луна.

Най-голямо почитане на луния камък има в Индия. До ден днешен служителите в индийските храмове вярват, че ако се постави на тъмно място, той ще отдели капка „лунна роса”, която има целебни свойства. В индийските предания има информация за това, че този минерал е бил получен като дар от Луната за бог Лакшми и Вишну, когато пътували по небето. Именно адуларът заедно с другите скъпоценни камъни на Шива, Брахма и Вишну, са били използвани за това, за да се създаде дванедесеторъката богиня Деви.

Пръстен с лунен камък е носил Александър Македонски

В арабските страни жените зашивали кристали на адулара в долното бельо, тъй като той се е считал за символ на плодородието. Популярността на този минерал за украшения е била висока, тъй като той идеално пасвал на смуглата кожа на източните жени.

Великите дизайнери на романтичната епоха ерт-ново, такива като Рене Лалик и Луис Комфорт Тифани, са показали на света, че скъпоценният камък може да се използва при ювелирни изделия. Лунният камък е бил също така фаворит сред занаятчиите от втората половина на деветнайсети век. Съчетавали го главно със сребро. През 1960 г. представители на хипи движението носили адулар, за да изглеждат загадъчни и ефимерни. А дизайнерите от 1990-те години в стила New Age са се обърнали към природната красота на този минерал в търсенето на вдъхновение.

Продължаваме с магическите и лечебните свойства на лунния камък през вековете и едно видео на английски по-долу:

Интересно за лунния камък

В Индия лунният камък се счита са носител на успеха и е бил свещен. Лунният камък се е ценял високо като подарък за любимия човек, тъй като се е считало, че е способен да пробужда нежни страсти и давал на любовниците възможност да узнават бъдещата си съдба. В гръцката митология бисерният лунен камък е бил свързван с легендарните герои. Северният крал на героите дал на света лунния камък, в който били заключени мистичните откровения и способности за виждане в бъдещето.

Маговете винаги са ценили високо тези свойства на лунния камък, но са се отнасяли към него с голямо внимание, тъй като камъкът е бил способен да погуби вълшебниците. А в историческите документи за халдеите, живеещи в Южна Месопотамия в Първо хилядолетие преди новата ера, се споменава, че те особено много са ценили магическите свойства на лунния камък; по време на пълнолуние, когато силата на камъка нараствала, халдейските жреци са го слагали под езика си и произнасяли молитви и пророчества. Свещен и носещ щастие се е считал адуларът от Цейлон.

Интересът към лунния камък не е угаснал и през Средновековието в Европа. Него го наричали камъка на влюбените, девойките го носили в качеството на амулет и вярвали, че той носи щастие в любовта. Също така се е вярвало, че камъкът плаче в нощи и отделените сълзи лекуват висока температура. Въобще на лунния камък са приписвани и други лечебни свойства. Така много хора до ден днешен смятат, че той помага при епилепсия, лекува бъбреци.

Освен това, ако се вярва на старинните предания, лунният камък – това е един от най-добрите природни психотерапевти: той помага да се справим с тъгата, депресиите, сваля усещането за страх, помага да преживеем ситуации, свързани с тежки преживявания и емоционално напрежение. А някои хора и до днес са убедени, че лунният камък помага да се сдържат пристъпите на истерия при жените и охлажда въжделенията на нимфоманките.

За лунния камък съществуват много легенди. Говори се, че например, че на повърхността му се появява бяло петно, растящо по размер по начина, както се увеличава сиянието на Луната при пълнолуние. В същото това време камъкът възвръща магическите си сили. През 1868 г. е бил публикуван романът на Уилки Колинз „Лунният камък”, като олицетворение на тайнствения минерал, влияещ на съдбите на хората и свързан с божествата на Изтока, който до ден днешен вълнува мистично настроените му любители. Самият Колинз имал предвид жълтия елмаз, разновидност на лунния камък – това е друг вид скъпоценен камък: адулар, той е селенит, той има перлена и бисерна жилка. Именно с него са свързани множество легенди, поверия и митове.

Лунните камъни се отнасят към преливащите в цветовете на дъгата скъпоценни камъни. Традиционно това е бял или прозрачен кристал с много красиви сребристо-синкави отенъци и леки златисти блещукания във вътрешността. За негова родина се счита Шри Ланка и Индия. Въпреки това се среща и в Русия, Канада и в няколко други страни. В Русия този минерал се нарича още беломорит, а в европейските страни – адулар, а в Китай – „рибешко око”.

Турмалин – вълшебният камък за любов, късмет и благополучие

Първоначално публикувано на:12.07.2019 @ 9:12

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Събиране на разделени двойки

След раздяла, как да върнем партньора си? Психологът дава работещи техники

Разберете какво да направите, за да се съберете отново с любовта на живота си. Събиране …

3 Мнения

  1. А как ще влияе ако се носи на лявата ръка от зодия близнаци?

  2. Невена

    И аз имам лунен камък и наблюденията ми са подобни!

  3. Диляна

    Аз съм родена на 23 юни и съм зодия рак откакто лунния камък е с мен се чуствам по съсредоточена.вдъхновена.любувам му се невероятно красив е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *