Капан за сънища – как да си го направим сами у дома

Какво представлява книгата на Стивън Кинг „Капан за сънища“?

Романът „Капан за сънища“ е написан през 2001 г.. Става въпрос за роман на ужаса, създаден от Стивън Кинг. Той бе адаптиран през 2003 г. във филм със същото заглавие. Книгата, написана в курсив, помага на автора си да преживее катастрофа, която му се е случила през 1999 г. и била завършена за половин година. Според самия Кинг, работното заглавие е било „Рак”. Съпругата му Табита Кинг обаче настояла да го смени.

През 2014 г. Стивън Кинг казва пред списанието „Ролинг Стоунс”, че не си харесвал „Капан за сънища“ изобщо и признал, че книгата е била написана под въздействието на обезболяващи.

Сюжет

Дейстието се развива близо до измисления град Дери, в щата Мейн (Това е родният щат на самия Стивън Кинг.). „Капан за сънища“ представлява историята на четирима приятели от детството ( Гари Амброуз „Джоунси” Джоунс, Пийт Мур, Джо „Бобъра” Кландерон и Хенри Девлин), които придобиват специални сили и благодарение на тях спасяват Дъглас „Дудитс” Кавел – дете със синдрома на Даун от група садистични грубияни.

Четиримата приятели порастват и всеки си тръгва по пътя, но съдбите на всичките са изпълнени с премеждия. Когато се събират на годишния си ловен излет в Дупката-в-Стената, изолиран заслон в ждрелото Джеферсън, те се оказват заклещени между извънземно нашествие и луд полковник от американската армия на име Ейбрахам Курц.

Приятелите започват да подозират, че нещо нередно се случва, когато Джоунси открива дизориентиран и изпаднал в делириум непознат, който броди край заслона по време на буря и повтаря за някакви светлини в небето. Човекът страда от диспепсия и много лош метеоризъм (газове в червата), но се кълне, че това е в резултат от яденето на къпини и лишеи по времето, когато е бил изгубен.

Джоунси забелязва червеникаво оцветяване на лицето на мъжа. Бобъра пък забелязва масова миграция на най-различни видове животни, и всичките те имат този странен червеникав цвят като този на непознатия. Докато Бобъра се върне вътре, мъжът отива до тоалетната, където умира, както си седи на тоалетната чиния.

Изгубилият се мъж, бягащите животни и жена (която се оказва компания на непознатия за лов), всичките имат същите симптоми, и приятелите накрая откриват, че те до един са били инфектирани от извърземен макро-вирус, известен като Рипли – по името на положителния герой от „Нашественика”. Това е заради неговата изключителна резистентност към разрушаване.

Приятелите откриват, че поглъщането на отровен червен мухъл довежда до това реципиентът да приюти в организма си големи подобни на червеи извънземни, наречени бирум (дериват от истинското име на отровния мухъл – бирус). Те наричат бирума „лайняната невестулка”, тъй като при инкубацията си те излизат през ануса на човека.

Въпросните същества са червени, подобни на миноги с многобройни редици остри като бръснач зъби. Втора реколта бирус пораства от отворените рани и лигавиците на приемника. Когато вече е заразен, приемникът развива форма на телепатия с други заразени. Извънземните имат символична връзка с бируса, тъй като комуникират телепатично.

Ако човекът е кожно инфектиран, бирусът ще умре и ще напусне приемника заради имунната му система и защото животът на Земята вече е имунизиран. Инжектиране на бирус обаче го закрепва и е фатално за приемника. Бирум са силно агресивни и, макар и малки, са много способни в убиването на хора.

Бобъра е убит от „лайняна невестулка”, Пийт е убит от извънземен на име Мистър Грей, а Джоунси страда от множество халюционации, последвани от обладаването на съзнанието му от Мистър Грей. Джоунси и Хенри се опитват да спрат Мистър Грей да изпълни плана си да инфектира голям брой хора с вируса като заразя водните източници и да предотвратят унищожението си от Курц и неговите хора.

Тази задача изисква помощ от Дудитс, който в момента умира от левкемия и контактува с тях телепатично като „Капан за сънища”.

Филмът „Капан за сънища“ с Морган Фрийман

Едноименният филм „Капан за сънища” е създаден през 2003 г. имайки предвид, че е изцяло по романа на Стивън Кинг, става въпрос за филм на ужасите. Той режисиран от Лоурънс Каздан, а сценарият е адаптиран от Каздан и Уилям Голдман. Четиримата приятели, които се сблъскват с извънземните, са изиграни от Деймиън луис, Томас Джейн, Джейсън Лий и Тимъти Олифант.

Въпреки че се счита за провал, „Капан за сънища” излиза на чисто при бюджет от повече от 68 милиона долара и макар в Щатите да печели само 33 685 268 долара, в чужбина се представя повече от добре с приход от $ 75 715 436.

В интервю през 2012 г. режисьорът на филма Лоурънс Каздан признава, че търговският провал на „Капан за сънища” го оставил „С наранена кариера… Но не толкова лично мен. Аз съм бил лично нараняван и от други филми, където съм бил и съсценарист, и тогава си мислех: „О, Боже, светът не се интересува от нещата, които интересуват мен.

С „Капан за сънища” кариерата ми пострада. Планирах да направя „Емпайър фолс” с Том Ханкс. Бях написал сценария по тази голяма книга на Ричард Русо. И това не се случи. След това друго нещо не се случи. Междувременно две години си отминаха, така е, когато си ранен.

Отзиви от критиката

Филмът е доста хладно приет от повечето критици, като получава получава повече от 30 процента рейтинг „боклук”. Мик ЛаСал пише за „Сан Франсиско кроникълс”, че филмът е „очевидна катастрофа”.

Капан за сънища – как да си го направим сами у дома
4.8 (95%) 8 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Капан за сънища – как да си го направим сами у дома

  1. Много полезна статия. Харесва ми. Ще имам пред вид дадената информация. Благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *