Ясновидката Маг Джиляна, гадател

какво е сънят? д-р Бончо Бонев
По въпроса какво е сънят разговаряме с д-р Бончо Бонев

Разкриха тайната на съня. Ето какво е сънят!

Какво е сънят? И какво – сънищата? Разсъждаваме заедно с известния невролог и психотерапевт д-р Бончо Бонев. Какво е значението на сънищата, например когато сънуваме един и същи човек всяка нощ?

Една трета от живота си прекарваме в дълбок сън.

Повече от век медиците се опитват да разгадаят състоянието на мозъка през това време. И най-после успяха…

Знаят ли хората, защо спят, как спят, колко фази има съня, всички ли сънуват, какви са нарушенията на нормалния сън, има ли норми за съня, необходим ли е сънят за човека? Едно е ясно – всички ние спим. А защо го правим?

Дълго време битуваха много и различни мнения за същността на съня, като на практика всички те се основаваха на догадки. Дори и при съвременното ниво на медицината, учените не са успели все още да преминат границите на хипотезата. Защо спим – засега никой не може да отговори изчерпателно на този въпрос.

В днешната публикация ще се опитаме да обясним няколко от състоянията, в които се намира човек докато спи, с помощна на невролога и психотерапевта д-р Бончо Бонев, който е изучавал тайните на това човешко състояние при едни от най-големите специалисти в Япония, Китай и Русия.

Вижте и ТОВА: Най-доброто от известния съновник на Ванга + този на Алена!

Тайнственото състояние, в което провеждаме близо една трета от живота си, не може да не привлече интереса и да не предизвика учените да се опитват да разберат неговата съшност и причини. 25 века се документира само историята на изучаването на съня. До наши дни са достигнали сведения, че още през VI век пр.н.е. са съществували обяснения за същността на съня.

Когато не може да се намери изчерпателно обяснение, се ширят много хипотези и интерпретации. Много от тях, отнасящи се до проблема за съня, са възникнали още в древността.

Мнозина са се опитвали да обяснят, защо хората спят и какви са причините за това, както и какъв е механизмът на съня. Наивността на някои предположения и догадки, се сменят с аргументите на други и фантастичните предположения на трети. Вярно е, че никога и никой не се е съмнявал в едно нещо: сънят и бодърстването са противоположни състояния. Това беше доскоро…

Лента, на която са регистрирани сигналите от електроенцифалографа на сигналите на мозъка на спящ човек, е зашеметяващо откритие. Най-новите изследвания опровергават това мнение, безспорността на което изглеждаше непоклатимо.

Електроенцефалограмата нагледно доказва, че сънят е не по-малко сложен и многообразен процес, отколкото бодърстването, но има своя характерна структура – по време на сън мозъкът на човека работи, но по съвсем различен начин.

Сънят всъщност не се противопоставя на бодърстването, а е някакво особено допълнение към него. И двете са етапи на един и същи цикъл и могат да се оприличат на гребена на надигащата се и след това падаща вълна. Учените отпразнуваха истинска победа – разбраха, как спи човекът.

Кривите, очертани на електроенцефалограмата, позволяват да се определят пет фази на съня и четири прага на дълбочина.

Неравномерните криви са характерни за първата фаза на съня – прехода от будното състояние. А след няколко минути настъпва истинският сън. На лентата той оставя автограф във формата на крива линия с остри контури, наречена “вретеното на съня”.

Тя отнема около половин час, след което записът се променя отново – регистрират се бавни колебания – делта-вълна. Те са характерни за дълбокия сън. Постепенно делта вълните нарастват и движението им се ускорява. Настъпва четвъртата фаза – безсъзнателното състояние на спящия човек става още по-дълбоко и продължава около един час.

След това на лентата се появяват графични изображения, съответстващи на състоянието при бодърстване. А човекът спи! Той спи, но елекртоенцефалограмата неумолимо отчита увеличена активност на мозъка. Кръвното налягане е повишено, увеличава се притокът на кислород. Невероятна картина – това е последният запис, който отбелязва изключване на “връзките” с външния свят. Ускорена е обмяна на веществата при напълно отпусната мускулатура. Тази фаза не може да наречем по друг начин, освен “парадоксална”.

ПРЕЗ НОЩТА ЧОВЕК СЪНУВА…ТЕМА С ВАРИАЦИИ

Да, наистина, оказва се, че през нощта човек вижда сънищата си като “тема с вариации”. Най-кратка е увертюрата и тя много често се отнася до това, за което е мислил човек преди да заспи и съдържа мотиви от следващите сънища.

Вторият и третият – обикновено са обърнати към миналото, но носят емоцоналната окраска на настоящето: събитията от сънищата са оцветени от сегашните ни емоции и преживявания, под чието влияние сме се намирали непосредствено преди да заспим. Четвъртият сън, като правило, е поглед в бъдещето, където се изпълнява някакво желание.

Пета, последна за вечерта фаза:

Това е композиция по фрагменти на предишните сънища, която по някакъв начин сумира всичко видяно досега.

Но, разбира се, това е само груба схема. Вариантите за изменение и техните тематични вариации може да бъдат изключително широки – от разрешаването насън на някакви задачи, над които безуспешно човек си е блъскал главата за да ги разреши през деня, до фантастични образи и видения, от които, събуждайки се, човек дълго време не може да се отърси.

Оказва се също, че хората виждат цветни и черно-бели сънища. Цветните сънища почти винаги са характерни за по-емоционалните хора, а черно-белите – за рационалните хора, т. е. те съответстват на начина на мислене и дори на работа на съответния човек. Така например художници и декоратори, които всеки ден се занимават с цветове, са склонни да сънуват цветни сънища.

Трябва да се отбележи, че цветът на съня не е без значение. Сънища, оцветени в студени цветове – синьо, светло-синьо, зелено – сънуват спокойните и уравновесени хора. Когато в съня се прокрадва червен цвят, той сигнализира за тревожно състояние.

Дори и числата, които сънуваме, според някои учени имат значение.

Колкото повече са положителните белези по време на сън, толкова по-ведро е настроението и самочувствието на човек на следващата сутрин. Както и в реалния живот, така и по време на съня, човек се нуждае от общуване с други хора. Друг важен факт за човешкия живот като цяло, който се отнася до съня, е неговата продължителност, където трябва да се спазва определена мярка.

Продължинелното спане предполага и повече време за сънища. И твърде многото сънища са също толкова неблагоприятни, както и липсата им. Причината за това е очевидна. Защото, за да сънувате, трябва да се извършва трудна психическа дейност и затова, човекът, който спи продължително, се уморява – след като сте се събудили, се чувствате отпаднал и тялото ви тежи.

Дълго време се смяташе, че сънят оказва влияние само на психическото самочувствие. Още преди 20 години, на въпроса, какво става с организма ни, когато го лишим от сън, отговорът е бил: физически почти нищо, сънят не засяга вътрешните органи.

Сега вече не забравят да подчертават, че по време на сън всички жизнени процеси протичат по-различно, през нощта се задълбочават и обострят много от заболяванията, а сънят и сънищата могат да ни предупредят за някое заболяване, още преди да има някакви явни симптоми за това. И нищо тайнствено и свръхестествено няма – обясненията са напълно на реална почва. По време на сън измененията, протичащи в отделните системи на организма ни, си имат определен “стандарт”, а “нестандартните” изменения сигнализират за опасността. Да се уловят тези предвестници на опасност – означава за нас шанс да избегнем болестта, да спечелим време в борбата с нея.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В МОЗЪКА, ДОКАТО ЧОВЕКЪТ СПИ?

Еврика! Учените успяха да разгадаят тайните на съня!

За изучаването на “парадоксалния сън” са проведени много експерименти. Оказва се, че на всеки 80-90 минути той зъдължително сменя дълбокия сън. При първото си идване “парадоксалният сън “ не е продължителен – само 9 минути – най-краткият сред всички останали нощни цикли. С наближаването на утрото периодите на “парадоксалния сън” стават по-дълги, а преди събуждане – може да продължи и повече от 30 минути. В рамките на една нощ, общата продължителност на “парадоксалния сън” е от 1.5 до 2 часа.

Какво се случва в мозъка по това време?

В тази фаза човек сънува. Без и най-малко съмнение, е доказано, че само в тази фаза на съня човек сънува. Доказано е още, че всички хора без изключение сънуват, само че едни си спомнят за това, а останалите – не, защото организмът не може без това. Това заключение е направено от многократното повторение на експериментите, в които, хората, участващи в тези експерименти, когато започне фазата на “парадоксалния сън” започват да сънуват, което се доказва и от движението на очите.

Ако хората, участващи в експеримента, по принуда, не могат да преминат през тази фаза на съня, се наблюдава рязка промяна в характера: стават раздразнителни, тревожни, мнителни, трудно се концентрират, или обратно – вглъбяват се в една мисъл. Всичко това са неприятни последствия от липсата на сънища.

Изучавайки сънищата, именно – изучавайки ги, учените са установили интересни, често необясними, а понякога просто интригуващи факти.

ЖЕНИТЕ СТРАДАТ ПО-ЧЕСТО ОТ БЕЗСЪНИЕ

Младите хора обикновено се оплакват от трудно заспиване, а по-възрастните – от събуждане през нощта.

Неотдавнашни изследвания сочат, че рискът от появата на безсъние при жените е по-голям, отколкото при мъжете.

  • в 37 на сто от случаите причините се отдават на стрес;
  • в 38 на сто – на неоснователно безпокойство;
  • в 22 на сто – на депресията.

За съжаление, повечето хора се примиряват с този факт, като действат на принципа – по-добре да не правя нищо и да чакам проблемът да се разреши от само себе си, тъй като това е нелечим проблем.

Количеството на загубения сън е значително по-малко, отколкото съобщават страдащите. Съществуват много причини за безсънието.

Депресията например причинява безсъние, при което човек се буди рано сутрин и не може да заспи отново. Алкохолната зависимост може да причини събуждане рано сутрин, безпокойството да предизвика трудно заспиване, а болката и заболявания, като емфизем, нервно безапетитие и деменция могат да попречат на заспиването. Казано с други думи, безсъние е, когато човек не успява да извлече полза от почивката, защото спи прекалено малко или пък спи лошо.

Безсънието е част от проблема с нарушенията на съня, дължащи се на нарушения в ритъма, количеството и качеството на съня, както и (нарколепсия – прекалено много спане).

Друга група от нарушенията на съня са парасънищата, дължащи се на наличието на аномално и нежелано събитие по време на съня или при прехода от будно състояние към сън.

В тази група влизат:
  • сомнамбулизмът;
  • сомналоквизмът (говоренето на сън);
  • кошмари;
  • бруксизъм (скърцане със зъби);
  • синдром на краката, които не си почиват.

Продължителността на съня се различава при различните хора и може да претърпи промени с течение на годините при един и същ човек.

Това са:
  • изолирани епизоди, които траят няколко дни и обикновено съпътстват особено стресиращи събития;
  • продължава по-малко от три седмици, изчезва спонтанно или с приемането на лекарства.

Когато едно такова състояние продължи повече от месец, е задължително да се обърнете към терапевт.

Какво ще рече първично безсъние?

Първичното безсъние е, когато човек е здрав и няма причини, с които да се оправдае безсъние.

Вторично безсъние е, когато това състояние се дължи на заболявания и съществуващи навици – трябва да се въздейства именно върху тези причини, за да се разрешат проблемите със съня. Психичните смущения, като депресия и болестта на Паркинсон, например, оказват негативно влияние върху развитието на съня. Използването на лекарствени съставки, дрога и алкохол в големи количества също смущават съня.

Видовете безсъния:
  • начално безсъние е, когато човек изпитва трудности при заспиване, които по принцип са породени от безпокойство или изключително голям страх;
  • централното безсъние се характеризира с чести и непрекъснати пробуждания през нощта и основният проблем е в поддържането на съня;
  • финалното безсъние се характеризира с преждевременно събуждане сутрин и често е съпътствано с депресивни симптоми

ИМА ЛИ ВРЪЗКА НАРУШЕНОТО ПСИХИЧЕСКО ЗДРАВЕ С БЕЗСЪНИЕТО?

В “парадосксалния сън” човек се опитва да навакса пропуснатото, действа след бездействието в будно състояние. Това нощно търсене е насочено към намирането на начин за взаимно помирение между конфликтните мотиви на деня, които се реализират чрез образите в съня. При постигане на договереност между противоречивите мотиви на езика на сънищата изчезват предпоставките за натрупване на раздразнение и умора, а следователно се запазва нормата.

Ясно е, че става дума не за реално разрешаване на реално съществуващи конфликти, а само на това значение, което според хипотезата имат сънищата – за запазване на психическото ви здраве.

Така или иначе, но всички знаят много добре, че сънят е нещо сериозно и от него зависи нашето самочувствие. В това се крие и причината за тревогата ни, когато имаме проблеми със съня.

Какво се случва в мозъка, когато не ни се спи?

Ако например тази част от мозъка, която отговаря за съня, не може напълно да изолира външните сигнали, призоваващи към действие, възниква сомнамбулизъм, познат като лунатизъм. Лунатиците спят и извършват едновремнно с това и действия – ходене и работа, което може да продължи от няколко минути до един час. Това е много опасно състояние.

КАКВО СА КОНСТАТИРАЛИ УЧЕНИТЕ ПРИ ИЗУЧАВАНЕТО НА МОЗЪЧНИТЕ ЦЕНТРОВЕ

Изучаването на сънищата е довело до извода, който се вписва в общата концепция за еволюционното развитие, която твърди, че всяка система, всеки орган и всяка част от това, което сме преживели в процеса на еволюцията на организма, съществува с една цел: да способства за по-голямата издръжливост.

Затова способства сънят, който е възникнал първоначално на основата на ритмичността на деня и на нощта. Защото от него могат да се възползват висшите животни, за да изключват мозъка си за външни сигнали и да направят “вътрешна инвентаризация” по време на “затворените врати”.

Сънищата са помагали и помагат да се прави такава “инвентаризация”, когато сънят, по думите на Шекспировия герой Макбет “разплита кълбото на грижите”. По какъв начин става това? Засега няма единно мнение по въпроса. Възможно е да са прави тези, които споделят т.нар. “търсеща теория”. Съгласно тази хипотеза, по време на “парадоксалния сън, който се съпровожда от сънищата, се осъществява своеобразна “търсеща” активност.

Тя компенсира биологично вредното състояние на отказ от търсене на решения през деня. Да споменем за пасивната позиция, която възниква при някои на основата на отрицателните емоции. “Разплитайки кълбото на грижите” през нощта, мозъкът, по време на сън търси пътя, който не сме намерили през деня, за да се измъкнем от някое трудно положение – по време на съня той търси реванш за неуспехите си през деня.

Авторът на тази хипотеза, докторът на медицинските науки В. Ротенберг, подчертава дебело, че тя е построена на основата на проверени и общоизвестни днес факти. За един от тях вече споменахме: ако събуждаме здрави хора по време на “парадоксалния сън”, ставаме тревожни и раздразнителни.

Вторият факт е зависимостта на продължителност на тази фаза от психичното състояние и поведението на човека през времето, когато е буден. Ако през деня човек е бил действен, активен, то “парадоксалният сън” намаля по време, а ако сте потиснати, в състояние на депресия, необходимостта от “парадоксалния сън” нараства.

Тази зависимост се потвърждава от резултатите и от наблюденията над хора, които спят малко: за да са работоспособни и да имат добро самочувствие, са им достатъчни 5-6 часа сън, а на тези, които спят по-дълго време, им са нужни 9 и повече часа сън.

Хората, които спят малко са енергични хора, те преодоляват трудностите с хъс, не задържат вниманието си върху неприятните си преживявания.

Тези, които спят дълго време, са пълната им противоположност. За тях, хора с повишена емоционална чувствителност, “удълженият сеанс” на сънищата трябва да попречи на зъдълбочаването на тревожните и депресивни състояния, да не им позволи да пуснат “корени” в мозъка и да се отклонят от психическите норми.

Първоначално публикувано на:06.02.2009 @ 10:25

За admin

Прочети още

Медитация на Фред Пьопих върху знака на зодия Риби

Зодия Риби. От великодушие към любов | Фред Пьопих. Година на душата

Медитация на Фред Пьопих върху знака на зодия Риби и една от 12-те добродетели в …

2 Мнения

  1. Чудеса.НЕТ

    Това, което пишете за съня, според нас е самата истина! Вярно е също така, че материализмът е най-големият проблем на учените. В момента подготвяме много интересни цитати за друго място на Джордано Бруно и Николай Коперник, които се считат за основателите на модерната (материалистическа) астрономия. Тъкмо те обаче са казали, че за да стане едно течение истинска наука, едно от изискванията за целта е да се освободи от сетивата, тоест от любимия на учените принцип “Очо да види, ръка да барне”. Тези двама мислители Бруно и Коперник са имали съвсем различна философия от тази, която им се приписва днес. Те са знаели, че Духът поражда всичко останало, но сега вече това е отдавна забравено и отречено. Ще се оправим (някои), но иска време и себеразвитие. Със седене и мислене няма да стане работата. Иска усилия в правилната посока.

  2. Георги Петров

    УЧЕНИТЕ ОТКРИЛИ ТАЙНАТА НА СЪНЯ, КОЯТО ТАЙНА, ПОРАДИ ТЯХНИЯТ МАТЕРИАЛИСТИЧЕН И АТЕИСТИЧЕН МИРОГЛЕД, СИ ОСТАВА, ПАК ТАЙНА. Само със неколко думи. Човешкият организъм е изключително сложно и съвършенно биологично устройство. Функцийте на това устроиство са устроени така че благодарение на ДНК , КОЯТО ПРЕДСТАВЛЯВА БИОЛОГИЧНА ПАМЕТ, организма се развива и контролира автоматично, но само до 70%. осталото управление и развитие на организма се извършва от КОСМИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, със която организма бива снабдяван ежедневно точно през време на СЪН. Грижата за това снабдяване на организма със така необходимата Космическа енергия, е на АНГЕЛИТЕ ХРАНИТЕЛИ. Космическата енергия, необходима за развитие на организма, във рамките на тези 70% се набавя от храната, водата въздуха слънцето и др. а останалите 30% се набавят директно от БОЖИЯТА СВЕТЛИНА, светлината на сътворението (СВЪРХ ИНТЕЛИГЕНТНИ ТОРЗИОННИ ПОЛЕТА), КОИТО СЪЗДАВА И УПРАВЛЯВАТ, БИОЛОГИКАТА, НА ВСЕЛЕНАТА. Всичко това са свърх интелигентни БОЖЕСТВЕНИ КОСМИЧЕСКИ ЕНЕРГИЙ. Учените атеисти, не признава БОЖЕСТВЕНИЯТ произход на живота, със което си създават катастрофална пречка, към разбирането на истинското, реално състояние на БИТИЕТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *