Загадката на индийския храм Кайлаш остава неразгадана

Мястото на храма Кайлаш е скала и остава загадка как той и другите около него са построени, тъй като се предполага, че изисква непозната технология

Пещерите Елора са впечатляващ комплекс от хиндуистки, будистки и джайнистки храмове, построени са през 6-ти до 10-ти век и се намират недалеч от индийското село Елора. То принадлежи на Световното културно и историческо наследство и дори днес е най-посещаваното място в щата Махаращра. Най-красивият и невероятен от храмовете е Кайлаш. Името му идва от свещения за три религии хималайски връх в мистичната планина Тибет.

Индийският храм Кайлаш принадлежи на Световното културно и историческо наследство.

Индийският храм Кайлаш принадлежи на Световното културно и историческо наследство.

Пещерните храмове днес са номерирани и в някои пещери има повече от един храма. Така например будистките пещери са 12 и в тях са разположени 34 храма. Хиндуистките пещери, които са и най-старите са 17 на брой и са изваяни през 6-8 век. 12 от тях са правени през годините на управлението на Калачари, а 2 през годините на управлението на Раштракута. Будистките пещери са 12 и сред тях е и храмът Кайлаш. Храмовете на джайнистката религия са разположени в 5 пещери. Всички те свидетелства за религиозна търпимост и толерантност в миналото на Индия.

Пещерите са издълбани в базалтова вулканична скала, която според учените е образувана от гореща лава, стичала се в далечното минало по склоновете и сформираните интересни скални тераси се дължат на нея.  Пещерите и храмовете в пещерния комплекс са номерирани хронологически. В центъра се намира будисткият храм Кайлаш, който е и най-голям и най-красив. Досега учените не са открили никакъв запазен надпис или дори следи от описание за построяването на пещерния храмов комплекс. .

Някои учени предлагат свои виждания и предположения за изграждането на уникалния Кайлаш и останалите храмове в съседство.  Някои са много дръзки и допущат, че този храм е построен от много напреднала цивилизация.

Какво е толкова специално за този храм? Този храм не е бил конструиран от каменни блокове, но цяла планина е изсечен за създаването му. Това е единственият пример в целия свят, където планината е отсечена от върха, за да се създаде структура. Във всички други храмове и пещери в Елора, скалите са били отрязани от предната част и издълбани.

Кайлаш

Кайлаш

За да се разбере защо тази техника за рязане на скала е толкова различно, нека да погледнем на височината на храма Кайлаш, който е над 30 метра височина. Вижте как изглеждат малките човешки същества в сравнение с този стълб. Обикновено, за да се създаде такъв огромен стълб, това ще отнеме години на работа, дърворезба точно върху огромна скала. Но този стълб е изсечен от загребване отвън на всички парчета на планината около него. Можете да си представите размера на скала, която е била отстранена, за да се създаде този стълб.

Историци и археолози са объркани, поради размера на скалата, която е отделена в този храм. Археолозите потвърждават, че над 400 000 тона скала е трябвало да се изкъртят и изхърлят, което би отнело не години, а векове човешкия труд. Историците не са се занимавали с изчислението на такава чудовищна задача и те си мислят, че храмът Кайлаш е построен за по-малко от 18 години.

Нека направим една проста математика и да видим дали историците могат да са прави. Да предположим, че хората са работили всеки ден в продължение на 18 години и по 12 часа на ден без прекъсване, без почивки за всички тях. Да се предположи, че се игнорират дъждовните дни, празниците, времето отнето за войни и се предполага, че хората са работили като роботи непрекъснато. Дори може да игнорираме и времето, необходимо, за да се създадат сложните дърворезби и сложното инженерно проектиране и планиране и просто се съсредоточим върху премахването на скалната маса.

Ако тези 400 000 тона скала са били изсечени из ихвърлени за 18 години, то по 22 222 тона скална маса е трябвало да бъде отстранена всяка година. Това означава, че 60 тона скала се отстраняват всеки ден, което ни дава, че 5 тона скала е била отстранявана всеки час. Мисля, че можем да се съгласим, че дори и днес е трудно да се отстраняват 5 тона скала от една планина на всеки час. За съвременната техника е напълно възможно, става въпрос без експлозив, но за древността няма сведения за някаква специална техника с мощности като съвременните машини за къртене. Така че, ако това е възможно по човешки, как биха го направили хората изобщо? Дали храмът Кайлаш не създаден с помощта на извънземен разум?

Това е една от хипотезите предложени от учени, но дали има и такива, които я подкрепят? Колкото и невероятно да изглежда, все пак е бил построен Кайлаш и останалите храмове от пещерния комплекс Елора. Строителите може да са използвали някаква технология, макар и древна, но все още неизвестна днес. Като пример може да се предложи откритият алуминий обработван добиван в малки количества в древността по незнайна технология. Тази технология обаче е разгадана и днес това не е загадка. В нея няма нищо извънземно.

Има и интересни факти за от историята за храмовия компелкс. Могат ли човешки същества поне да унищожат този храм? В действителност мюсюлманин цар Аурангзеб впрегнал хиляди работници, за да разруши напълно този храм. В 1682 г. той разпоредил, че храмът трябва да бъде унищожен, така че да няма никаква следа от него. Архивите показват, че 1000 души са работили в продължение на 3 години, и те са могли да направят само много минимални щети. Те може да са счупили и да са обезобразили няколко статуи тук и там, но те са разбрали, че просто не е възможно да се унищожи напълно. Аурангзеб накрая се отказал от тази невъзможна задача.

Загадката на индийския храм Кайлаш остава неразгадана и до днес.

Загадката на индийския храм Кайлаш остава неразгадана и до днес.

Имайте предвид, че този опит за унищожаване е много подобен на друга загадъчна структура, наречена пирамида на Микерин в Египет. Друг мюсюлмански владетел е искал всички пирамиди да бъдат унищожени, и започнал работата си от пирамидата на Микерин. След години опити, той е бил само в състояние да направи една малка вдлъбнатина на пирамидата. Той също се отказал от намерението си. Как ли са създадени всички тези неразрушими структури по света? И как се случва, че човешките същества не са в състояние дори да ги унищожат?

Загадката на храма Кайлаш остава неразгадана и до днес, но въпреки това не е нужно за всяко подобно нещо да предполагаме извънземна намеса. Това е с цел повече за създаване на сензации, които не са уместни. И в Библията е споменато само за други светове, но никъде не се казва, че им е разрешен контакт с нас, с изключение на падналите ангели. Те владеят всичко, което могат и останалите в космоса. Затова понякога отявлени извънземни явления могат да се дължат на тях. Затова не е безопасно да ги търсим и да контактуваме с тях, след като знаем, че нормалните извънземни нямат контакт с нас.

Загадката на индийския храм Кайлаш остава неразгадана
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *