В Гуанджоу на панаир или в един друг свят

Знаете ли, че в Гуанджоу (Китай) има панаир, по-голям даже и от Пловдивския?

Това е така нареченият Кантонски панаир за износни стоки, една от формите на загриженост, които тамошното правителство полага, за да може китайските стоки да се намират лесно и на достъпни цени навсякъде по света. Вътре
не може да влезе всеки желаещ,

а само продавачите, купувачите и техните преводачи. И съответно желаещите да превеждат от руски и английски на китайски и обратно са много. Държат ги зад ограда, която ги разделя от чужденците. Носят табелки “Interpreter”. Тарифата им е 50 долара за до 4-часов работен ден, но с по-упорито търсене и пазарлък можете да си намерите и за 10 RMB (това е местната валута китайски жънминби, или юани, която е близо пет пъти по-евтина от българската, сравнена с американския долар).

Кантонското изложение е най-големият търговски панаир в Китай и един от най-големите в Азия. Провежда се 2 пъти годишно – през пролетта и есента. Има изложбена площ от 550 000 кв. м. На последното Сто и първо издание имаше 27 760 щанда и над 150 000 артикули за продажба. Стигал е до търговски оборот от 27, 2 милиарда USD, а броят на представените държави и региони е бил 203. 13 330 фирми са участвали в пролетното му издание. Ето за това става дума.

Ако решите обаче през идната есен да пазарувате директно от по-големите китайски производители, а не да се грижите за прехраната на техните вносители, трябва

да започнете подготовката си от сега.

Много са фирмите, предлагащи организирано посещение на панаира. Офертите им двойно поскъпват с наближаването на последния момент. Така че едно такова пътуване може да ви струва малко над 3000 лева, или много над 3000 евро, като тази сума не включва такситата, развлеченията и парите за покупки.

Най-евтиният и сигурен транспорт до Гуанджоу е със самолет до Хонконг и от там с автобус или влак. Хубавата страна на това е, че така при добра организация ще видите и двата града. 6 от общо 7-те предвидени за приключения дни на пишещия тези редове минаха в пътуване. За съжаление по-голямата част от тях се прекара или в транспортното средство, или под ключ в хотел на летище Шереметьево в Москва. Ако решите да пътувате със самолет на “Аерофлот” през руската столица, трябва предварително да си извадите виза за Русия.

Братушките ни връщат жеста,

след като въведохме визов режим за тях по времето на едно от русофобските ни посткомунистически правителства. Така че, ако нямате виза, ви се дава избор: да се търкаляте по ръбестите седалки на шереметьевското летище 14 и повече часа, или да ви заключат на един етаж от близък до летището и добре охраняван новотел срещу 115 долара за стая. Тази сума ви гарантира известни удобства като вана, рум сървис и кабелна телевизия. В конкретната ситуация по телевизията даваха филм със заглавие “Защо падат самолетите на “Аерофлот”, но се предполага, че това е било по-скоро случайност, отколкото фирмена политика на авиокомпанията.

Полетът от Москва до Хонконг на отиване е 9 часа и половина, а в обратната посока – с един час повече. Ако решите да останете в Хонконг, е добре да си резервирате хотел предварително, както се подразбира. След полунощ от летището до града не върви метро, а има само таксита и е необходимо да прежалите около 40 USD. Колите са с десен волан и движението по пътищата е обратно на нашето, така че при пресичане първо се поглежда вдясно, а после и вляво. На малкото острови, наречени Хонконг или Сянган по китайски, са построени едни от най-високите небостъргачи в света. И въобще трябва да се знае, че повечето небостъргачи са в Азия, а не в Щатите. На хонконгци и

жилищните им блокове са небостъргачи.

Естествено, колкото по на високо расте градът, толкова по-тясно става по улиците. Да се движите по централната улица “Нейтън роуд” особено вечерта, е трудно. Тоест движите се, но не накъдето ви се иска, а накъдето ви повлече тълпата. Хората, които срещате, се правят на извънредно забързани юпита, а може би и наистина бързат. Емигранти от Пакистан, араби и индийци се опитват да ви продадат хашиш, момичета ви предлагат диплянки, рекламиращи масажни салони.

По-евтините хотели от порядъка на 40-50 долара дават стаички 2 на 3 метра, включващи баня и тоалетна, отделени с врата-хармоника. Сигурно има и по-широки пространства, но се предлагат и на по-“интересна” цена. Най-добре е още след настаняването си да се снабдите с карта на града и да научите откъде се влиза в метрото. Това ще ви спести много главоболия, загубвания и набутване с такси в поредното задръстване.

За разлика от братушките, управнците на Хонконг и близкия специален административен район Макао

пускат българите без визи.

Имаме разрешение за 3-месечен престой там.

До останалите точки на Китай обаче визи си трябват. Виза може да се уреди и от туроператорска фирма. Това е препоръчително!

Пътят от Хонконг до Гуанджоу с влак е два неусетни часа. Първо, стюардесите постоянно намират начин да привлекат вниманието ти било с вестник на китайски, било с варена царевица, или пък с някаква чорба. Когато обаче си чел в интернет, че в Гуанджоу има змийски ресторант, някак не ти се рискува да си поръчаш супа във влака. Второ, гледките през прозореца са твърде впечатляващи. Това е един напълно друг свят. Дори начинът, по който си простират дрехите, е фрапиращо различен от нашия: всяка дрешка се поставя на закачалка и съхне напречно на простора. По този начин дрехите не се мачкат и не препречват пътя на слънчевите лъчи към терасата. Минава се през индустриалния център Шънджън, където се произвежда голяма част от търгуваните в Гуанджоу стоки. Границите между Хонконг, Шънджън и Гуанджоу са толкова незабележими, че сякаш си попаднал в огромен

мегаполис с общо население от 30-ина милиона души.

“Гуанджоу е административният център на провинция Гуандун, по-известна в България като Кантон, пише Яна Шишкова, която е един от авторите на наскоро издадената книга “Панорама Китай”. Градът е разположен на северния бряг в делтата на Перлената река (Джудзян) и е голям промишлен и търговски център в южен Китай. През пролетта и есента тук се провежда един от най-известните в света панаири за експортна стока. Гуанджоуската кухня е представителна за южния стил на готвене. Тук ще намерите специални ресторанти за змии, жаби и насекоми. Едно от известните блюда се нарича “Битката на Тигъра и Дракона” и се приготвя от котешко и змийско месо.

Гуандун граничи със Сянган (бивш Хонгконг) и град Дзиулун, където най-рано са положени основите на Особения административен район Шънджън. Неотдавна тук бе построен паркът “Китай в миниатюри”, събрал всички известни забележителности на страната в умален размер. Оттук лесно се стига до остров Хайнан, вторият по големина остров след Тайван. Хайнан е известен курорт, тук през цялата година грее слънце, избуява тропическа растителност и е пълно със златисти пясъчни плажове. ”

Гуанджоу е една от търговските столици на Китай, затова в него има над 200 пазара за стоки на едро! Всеки един от тях е по-голям от Илиянци. Примерно има цял огромен пазар на кожи и кожени изделия в близост с Централната гара (в северозападната част на града).

Гуанджоуски тайни за начинаещи

Пристигате от Хонконг на Източната гуанджоуска гара и веднага ви одрусват с 40 долара за такси (без табелка и брояч), което е адски много. Истинските таксита са с табелки и броячи и по цени са като пловдивските. За 4-5 лева можете да прекосите града по диагонал. Така че действайте смело и безотговорно, само не хващайте таксита от гарата!

Освен това има и метро! То е много бързо и евтино. От хотела ще ви дадат карта на града и лесно можете да се ориентирате. А и можете да покажете на таксиджията на картата къде искате да отидете и дори на български да му говорите, той ще ви разбере.

В Гуанджоу има и прекрасна Градина на орхидеите, също близо до Централна гара, отделно – Ботаническа градина, която си заслужава.

Хубавите кръчми се намират на остров Шамиен (Shamian) в югозападната част на града, на брега на Перлената река, която малко прилича на Дунав по размери. Това вече не е за изпускане! От Централна гара до Шамиен с такси е около 4 лева. 25 грама водка също е около 4 лева в суперкръчма. Супа (борш, гулаш и други) между 3 и 5 лева.

Ако искате

да си доведете “гостенка”

в хотела, тя трябва да се регистрира на рецепцията. Няма да я върнат. Но трябва да се регистрира.

Важното е да откриете спирка на метрото и да знаете какво искате да видите.

Като излезете от центъра, ще се натъкнете на много пазарчета на едро (около спирките на метрото), където се продават маркови дрехи – памучни, вълнени и т. н. за по левче. Валутата е юан, или жънминби. Пет юана, както казахме, правят близо лев. Девет юана – един долар.

Това е минималната информация, с която трябва да разполагате, ако сте решили и вие да посетите Кантонския панаир. Пожелаваме ви успешен бизнес и наслука!

ПОТРЕБИТЕЛСКА ИНФОРМАЦИЯ

Снабдете се с кредитна карта!

Валута може да сменяте само и единствено в Bank of China, която си има работно време. Няма чейнджбюра, няма и чейнчаджии. Даже и в хотела няма да ви сменят долари. Страхуват се. Затова е добре да имате кредитна карта. В България се издава така наречената „гарантирана кредитна карта“. (Издава я примерно Централна кооперативна банка. )

Това значи, че картата само се води кредитна; на практика тя е дебитна, но можете да плащате с нея по банков път, по ПОС-терминали, в магазините, в хотелите и по интернет. Това е МАСТЕР-карта, призната в целия свят, включително и в Китай. Тя е „гарантирана“, защото можете да харчите само колкото сте си внесли. Трябва и депозит от 50 долара.

Предимството е, че няма да останете без местна валута, стига да има банкомат наблизо. Освен това няма да носите много пари в себе си и няма да се страхувате от обир. И третото е медицинската застраховка. Тя е безплатна.

Недостатъкът е, че взимат 3 евро на транзакция, ако решите да теглите в брой, плюс някакъв процент (1-2 %) от теглената сума.

Но за директни плащания с картата (без да играят банкноти, е полезно!). Защото тогава не плащате нищо за превода.

Самата карта ще ви я издадат за 4-5 дена. По-добре е да я имате, отколкото да я нямате!

Внимавайте с роуминга!

Ако звъннете от личния си телефон от Китай до Китай, ви се брои все едно че сте звънели от Китай до България и после пак до Китай, като сигурно се пише отгоре и монголски, и казахски, а защо не и туркменски роуминг. Отделно нашенските хубавци надписват сметки, колкото им дойде по вдъхновение!

Купете си SIM карта на китайски мобилен оператор там, на място, за да си говорите свободно. Забравете роуминга! Набутването е огромно и е изпитано на личен гръб!

Малко за панаира

Панаирът се провежда в две фази по 6 дни.

Първата фаза (15-20 април) обхваща промишленост, текстил и облекло, лекарства и продукти за здравето.

Втората фаза (25-30 април) е за потребителски стоки.

Поради разрастването на панаира от миналата година той се провежда едновременно в два комплекса, в двата края на града по диагонал. С метрото обаче този път се минава за половин час.

Как се стига до там

Следните авиокомпании имат полети до Китай и Хонг Конг с удобни връзки от София (ако ще нощувате в Москва обаче, задължително прочетете основния текст, за да се предпазите от неприятни изненади):

Aeroflot,

Lufthansa

Turkish Airlines

Emirates Airlines

British Airways

Air France

Следните авиокомпании имат полети до Китай и Хонг Конг с удобни връзки от Истанбул:

Emirates airline

Malaysian airline

Singapure airline

Qatar airline
Репортаж от Георги КАЛЕНДЕРОВ

Снимки от автора

В Гуанджоу на панаир или в един друг свят
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “В Гуанджоу на панаир или в един друг свят

 1. Интересна и кефеща статия, пълни ми душата, ашк олсун!

 2. Статията все още е актуална, браво!

 3. Малка корекция – медицинската застраховка не е безплатна.
  Виза се вади без проблем и без туроператор. Визите за Китай са безплатни.
  Искат резервация за хотел и двупосочен билет +2 снимки.
  Най-бързо и удобно е с Turkish Airlines и Qatar.
  Aeroflot и аз не го препоръчвам много много за тая дестинация…
  Истински кредитни карти се вадят вече без проблем в България и избягвайте тегленето на пари в брой. Кредитната карта не е за пари в брой и съответно таксите са много високи.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *