Откриха гробница на български княз в Плиска загинал мъченически

Български археолози изкопаха в Плиска гробница на български княз мъченически убит от брат му през девети век и за която предстои реставрация

Убийството на княза е станало по причина, че той не е искал да промени вярата си. Български археолози изкопаха в Плиска гробница на български княз мъченически убит от брат му през девети век.

Преследването на християните в България.

Преследването на християните в България.

Гробът на княз, който е щял да стане хана на България е разкопана в Плиска. Той отказва да се отрече от Христос и след това е бил убит мъченически за Него от брат си в 833 година. От Православната църква убитият наследник на престола е канонизиран за светец – Свети Боян Енравота. Както стана известно гробницата на Св. Боян Енравота, е била в основата на руините на една от най-големите базилики в Европа, пише блогът Archaeology in Bulgaria. Новината за откритата гробница на български княз е поместена и в чуждестранни сайтове

Съобщава се, че археолозите са открили гробницата в Голямата базилика в Плиска, столицата на Първата българска държава (632 / 680-1018) между 680 и 893 г. след Христа.  Св. Боян Енравота,  наследникът на трона, е станал първият български мъченик за Християнството в началото на 9-ти век след Христа.

По това време българската държава е все още езическа, макар че е имало много християни, които са живеели в нея. Населението на християните се увеличавало в началото на 9 – ти век, когато хан Крум Страховити (Страшни) заловил византийски християни и ги откарал в България като роби.

Българите считат Енравота за предател на древните традиции на народа си, и брат му Маламир или Владимир го е обезглавил с меч. Енравота е считан за един от най-важните светци в историята на България.

По-малкият му брат Маламир или Владимир го е убил, след като той е заявил, че ще умре, вместо да се откаже от вярата си и кръщението си под „чужд бог,“ който е Исус. Маламир е най-малкият син на хан Омуртаг. Той е хвърлил в затвора и е измъчвал Енравота. Първоначално повод за това станал пленникът Кинам, който е бил християнин и е обучавал в Христовата вяра наследника и вероятно той го е кръстил. Енравота е поискал от брат си да освободи Кинам и той се е съгласил, но като разбрал, че Енравота е приел християнската вяра под въздействието на Кинам, се е ядосал и изтълкувал това като предателство към родовите традиции и вяра.

Руини на Голямата базилика в Плиска.

Руини на Голямата базилика в Плиска.

Основните сведения за погубването на Енравота и това, което става по онова време в България идват от Теофилакт Охридски. Енравота е трябвало да стане княз, но Маламир е бил поставен на престола вместо него.

„Екип от археолози под ръководството на професор Павел Георгиев започна разкопки през 2015 г. на руините на Голямата базилика в Плиска, най-големият християнски храм в Европа от 9-ти до 17-ти век (т.е. до изграждането на базиликата Свети Петър във Ватикана )“. Разкопките се очаква да поставят основите за възстановяването на Голямата базилика, за да се насърчат патриотични чувства на българите и културния туризъм в България.

След смъртта на хан Омуртаг, княз Боян Енравота е трябвало да наследи престола на баща си. Въпреки това, някои от членовете на високата аристокрация на древните българи, известни като боили са против неговото възкачване на трона заради слухове, че е станал християнин. (Първата българска държава приема християнството като своя официална и само държавна религия в 865 г., а дотогава българите са живеели по своите обичаи и традиции – все още са държали за своята езическа религия.)

Маламир умира млад и тронът е бил наследен от Пресиян около 845 г. сл. Хр.. Пресиян е построил църква, малка мъченическа над свещения кладенец или свещения извор и погребал брат си там. Ето, че убийството на Енравота от Маламир не носи никакви благословения в живота му и затова умира млад. Добре е всеки да се замисли върху този факт, защото, ако човек стане враг на Бога дори без да съзнава, нищо добро не го очаква.

Вярата в Исус е дадена на човешкия род за спасение от греховете и смъртта, което е най-важното и смисъл на нашето съществуване, но тя не е била разбирана правилно за голям период от време от българските владетели. По този път са минали почти всички народи.

Частично реконструираната Голяма базилика в Плиска, където е открита неизвестната до скоро гробница на български княз - Боян Енравота.

Частично реконструираната Голяма базилика в Плиска, където е открита неизвестната до скоро гробница на български княз – Боян Енравота.

България приема християнството като своя официална религия по време на царуването на сина на Пресиян и племенник на Енравота, Княз Борис I Михаил в 865 г.. През май 2015 г. главата на Българската православна църква проведе религиозна церемония в базиликата, за да отбележат 1150 години на Християнството в България. Между другото и държавната църква по ония времена е трупала грехове с избиването на християни с по-правилно вярване от официалното (тяхното), а по образец от Византия са въведени иконите и някои ритуали, които не са били библейски.

Базиликата, която е описана като майката на всички български църкви, ще бъде реконструирана и реставрирана. Българското правителство е дало 255,000 евро или $ 285 000 за проекта. Реставрацията на базиликата се очаква да струва около 4,1 милиона евро или млн $ 4,6.

Голямата базилика се намира в архитектурен комплекс, който включва дворец и манастир с архиепископ и самата катедрала. Комплексът е завършен около 875 г.. Руините на историческия град Плиска са на няколко километра северно от съвременния град Плиска, където сега живеят около 1100 души.

Представената снимка е на свещения кладенец или свещен извор на Голямата базилика в Плиска, където българските археолози са открили споменатата гробница на български княз княз – Боян Енравота (Воин), наследник на трона и първият български християнски мъченик.

Откриха гробница на български княз в Плиска загинал мъченически
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *