Безработен подари съкровище в гърне на музей

Иманяр от Свищов по неволя стана дарител на местния музей, след като полицаи откриха в дома му гърне с древно злато

Мъжът се водел безработен и бил известен с това, че обикаля да търси старо желязо по сокаци и запустели ниви. Очевидно ровейки за черния метал, 41-годишният Р.Т. започнал да попада на антична керамика и златни накити. Драгоценните си находки Р. не продавал, а трупал в гърне, което укривал в дома си. Лаикът-археолог успял да се ориентира къде има по-лъскава плячка и започнал редовно да претърсва района на гората Ердема в местността Корея. Там през 2010 година имало теренни проучвания и разкопките извадили на бял свят фрагменти от римски строежи. Разкрит бил и участък от стабилен римски път.

Иманярят попаднал в полезрението на полицията, защото му омръзнал мизерният живот и решил да си подслади дните. Той потърсил контакт с трафиканти, за да продаде части от колекцията си. Прословутото гърне се оказало наистина драгоценно. В него имало напълно запазена спираловидна гривна, тежки златни  колиета, обеци. На дъното били подредени остриета на бронзови брадвички с великолепна изработка.

Освен тази сбирка иманярят си направил и колекция от керамични фигурки и отломки. Експертите не се наемат да огласят стойността на находките, но не крият радостта си, че реликвите не са отпътували зад граница по нелегални канали. Говори се за суми от порядъка на стотици хиляди евро, тъй като предметите са на възраст поне 4 000 години, коментират археолози. Иманярят няма да бъде обвинен, тъй като е предал съкровището доброволно, но честно казано – с кръв на сърцето.
http://youtu.be/_tlJ8GA-aSA

Безработен подари съкровище в гърне на музей
3 (60%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *