Petar Danov 28
Портрет на Петър Дънов, рисуван от Борис Георгиев

Айнщайн: Прекланям се пред Петър Дънов

Видни умове по света са запленени от учението на Петър Дънов

Очарован от идеите на Беинса Дуно (духовното име на Петър Дънов) е един от най-големите умове на човечеството Алберт Айнщайн. Според проучвания на Бялото братство гениалният физик и математик стига до учението чрез живописеца Борис Георгиев – пише „Уикенд”. Художникът рисува Учителя през 1922 г., а години по-късно прави и портрет на Айнщайн. Между двамата се завързва приятелство и ученият ходатайства за изложба на българина в Берлин.
На два пъти Айнщайн говори с изключително уважение за Петър Дънов и учението му. През 1989 г. по повод 110-годишнината от рождението на учения френско радио излъчва интервю с него, в което той твърди: „Целият свят се прекланя пред мен, пък аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България”.

Портрет на Петър Дънов, рисуван от Борис Георгиев
Портрет на Петър Дънов, рисуван от Борис Георгиев

Въпреки че приживе има огромно влияние над сънародниците си, Учителя никога не се захваща с политика. „Тя за мен няма никаква стойност” – повтаря той в беседите си. Преживял 5 войни, Петър Дънов е категоричен, че движението напред става чрез еволюция, а не с революция. Идея, която допада и на Айнщайн.
Докато Европа и България се раздират от стълкновения, Петър Дънов проповядва: „Трябва да живеете скромно, да четете, да се самообразовате. Да имате своето равновесие, да бъдете музиканти и поети по душа”.
През Първата световна война го интернират от София във Варна, защото говори за милосърдие и любов към ближния, вместо да повдига бойния дух на българите.

Портрет на Айнщайн, рисуван от Борис Георгиев
Портрет на Айнщайн, рисуван от Борис Георгиев

Съдбата иронично кръстосва пътя на еволюциониста Петър Дънов и революционера Георги Димитров. Двамата живеят на един адрес в столицата в къща с два входа и общ таван. Учителя поне два пъти спасява Димитров от жандармерията, за което пролетарският вожд му е признателен до края на живота си. Явно двамата доста са разговаряли помежду си, защото постулатът „Не оставяй днешната работа за утре”, приписват на Георги Димитров, се среща и в една от беседите на Петър Дънов.

За Станимир Тенев

Аз съм Станимир Тенев. Завършил съм икономика и журналистика. Журналист съм от 1994 г. Работил съм в електронни, печатни и интернет медии. В сайтовете на Марс Медия Груп работя от септември, 2008 г. “Нито ден без ред” е работният ми девиз.

Прочети още

Топ ясновидци по телефона на Чудеса.Нет.

Ясновидци по телефона. Класация | Маг Вили от Феномени. Мнения, цени, ритуали

Проклятие проваля живота на млад човек

Едно мнение

  1. Малинка Ангелова

    Прекрасно е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *